Minden kivágott fa helyén újak nőnek a magyar erdőkben

Az Erdeiprogramok.hu a napokban már foglalkozott azzal a ténnyel, hogy Magyarország erdőterülete nemhogy csökkenne, még növekszik is. Minderről viszonylag kevesen tudnak, ahogy arról is, hogy az emberek szeme elől fakitermelés során eltűnő nagy fák sem azt jelentik, hogy az erdőt kiirtották. Az Egererdő Zrt. éppen erre hívta fel a figyelmét legfrissebb heti hírlevelében.

“Sokan nem tudják, hogy az igen szigorú magyar erdőtörvény szerint minden kivágott erdő helyén új erdőt kell létrehozni az erdészeti hatóság előírásait, az úgynevezett erdőtervet követve” – olvasható az állami erdőgazdaság tájékoztatójában. Az ilyen fiatal erdők területén még ezekben a napokban, augusztusban is zajlik a hatósági bejárás, az erdősítések úgynevezett műszaki átvétele.

Ilyenkor az erdészeti hatóság szakemberei megvizsgálják, hogy a letermelt fák helyén milyen erdőt hozott létre az erdészet, de a hatóság vizsgája az erdőterv megvalósulását és az erdőtörvény előírásainak teljesülését is, ami a fák darabszámára, fafajára, méretére, eredetére is kiterjed.

Nem kell hát megijedni, ha valahol fakitermeléssel vagy letermelt területtel találkozunk, a hazai erdészek ugyanis vigyáznak a környezetünkre, és ha az útról nem is látjuk, a korábbi helyén új erdő növekszik, a növények pedig eközben nagyon sok szenet vonnak ki a levegőből, tehát segítenek a klímaváltozás elleni harcban is.

Miért érdemes ebből a szempontból is inkább fából házat építeni? A választ az Erdő-Mező Online erdészeti hírportál napokban megjelent cikkében tudhatod meg!

(Erdeiprogramok.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: