Bájos kilátók a Mátrában, amiket érdemes meghódítani

Ha túrázóként a Mátra legemblematikusabb kilátópontjait szeretnéd felkeresni, mindenképp útba fogod ejteni a hazánk legmagasabb pontján található kékestetői TV-tornyot, az idilli környezetben fekvő sástói kilátót vagy épp a több szakmai díjat is elnyerő Galya-kilátót. Kétség kívül ezek a leglátványosabb pontok a térségben, azonban túra közben érdemes apróbb kitérőket is tenni, hogy megcsodálhasd a tájat a következő bájos kilátókból is. 

Régi idők hangulata a Kozmáry-kilátóban

“Épült 1900-ban” – áll a felirat az ódon kőfalba illesztve. A több mint száz éve épült kilátó egészen különleges hangulatot áraszt magából, mintha egy csepp múlt ragadt volna meg a gyorsan fejlődő világunkban.

A bájos kilátópont Mátrafüred peremén, a Dobogó-hegyen, 370 méter magasan áll, nevét építtetőjéről, Kozmáry János gyöngyösi kereskedőről, a Mátra Egylet telepgondnokáról kapta.

Érdemes elidőzni a csúcsos toronyban, és innen is megcsodálni a Mátraalját, valamint a közelben fekvő Gyöngyös városát.

Megközelítés: Mátrafüred, Béke utca felől, a sárga háromszög turistajelzésen. Faragott kapu és lépcsősor vezet az építményhez.

Hanák Kolos kilátó: emlék a múlt egy nagyjának

A mátrai turizmus atyjának állít emléket a Sástó szomszédságában, 590 méter magasan álló kilátó.

De ki is volt Hanák Kolos? Egy magyar királyi kúriai bíró, aki számos tettének köszönhetően elősegítette a Mátra virágzását. 1887. május 15-én megalapította a Kárpát Turistaegylet Mátra Osztályát, a mai Magyarország első turistaegyletét. Írásaival népszerűsítette otthonát: fő műve a “Mátra Kalauz”, amelyet többször is publikáltak. A mű 1888 és 1889-ben jelent meg, átdolgozva pedig 1897-ben látott napvilágot. Hanák Kolos irányításával készültek el az első jelzett utak a Mátrában, de az ő javaslatára tárták fel az Ágasvár alatti Csörgő-lyuk barlangot is.

Napjainkban a róla elnevezett turistaegyesület mellett a magaslati pont és a mellette emelt tábla őrzi munkásságának emlékét. 

A Hanák Kolosról elnevezett kilátó már a múltszázad elején is látogatható volt, de az időközben elpusztult eredeti építmény rekonstrukcióját ma is érdemes szemügyre venni. Túránk során itt kellemes pihenőt ejthetünk, megcsodálhatjuk a kilátást Mátrafüredre és Gyöngyösre, sőt a közelben található sástói kilátó csúcsára is ráláthatunk.

Megközelítés: A kilátó a Mátrafüred – Mátraháza közötti sárga jelzésről leágazó sárga L jelzésen érhető el.

Muzsla-kilátó

A Hanák Kolos kilátó és a Rákóczi-forrás közvetlen szomszédságában akad még egy pont, amely szép kilátással kecsegteti a túrázókat. A 478 méter magasan álló, kőből és fából készült építmény padokkal és asztalokkal van körbevéve, hogy a megfáradt kirándulók pihenhessenek egyet.

Less át a Muzsla-tetőről Mátrafüredre és a Sár-hegyre: minden évszakban más és más látványvilág fogad majd!

Megközelítés: Mátrafüredről a sárga jelzésű turistaúton.

Ha Mátrafüreden jártok, érdemes bejárni a környező dombokat, hegyeket, és körbenézni a fent említett kilátókból. Mindezeket összekötheted a sástói kilátó, csónakázótó és tanösvény meglátogatásával is, amiről korábban ITT írtunk kedvcsináló, képes beszámolót nektek!

(Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: