Őzek az utakon: ezt tanácsolja a rendőrség a vezetőknek!

Ahogy arra minden évben felhívjuk a figyelmet, a nyári időszakban, július és augusztus heteiben tart az őzek párzási időszaka. Ezeken a napokon az állatok figyelmetlenebbek, könnyebben kiugranak az utakra, mely soran az autósok, motorosok súlyos balesetet is szenvedhetnek. Ezúttal a rendőrség is hasznos tanácsokkal látja el a vezetőket, íme, erre figyeljünk az üzekedési időszakban:

Előzmény: Kezdődik az őzek párzási időszaka, vigyázzunk az utakon!

A vadbalesetek megelőzésével kapcsolatban a legjobb módszer a figyelem, a fokozott óvatosság és a sebesség csökkentése, ugyanis lakott területen kívüli utakon vadakkal bárhol és bármikor találkozhatunk. Leggyakrabban azokon az útszakaszokon kell számolni megjelenésükre, amelyeket „vadállatok” veszélyt jelző táblával jelölnek meg. Ezeket a táblákat a közút kezelője a vadásztársaságokkal, vadgazdálkodási szakemberekkel egyeztetett útszakaszokon helyezi el.

A motorkerékpárral közlekedők jóval védtelenebbek a gépkocsivezetőkhöz képest. Ezért részükről a vadveszélyes útszakaszokon még inkább indokolt a lassúbb és óvatosabb közlekedés.

Fontos tudni, hogy vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása kifejezetten hátrányos lehet, hiszen az úttesten lévő vad ilyen esetekben általában riadtan a fény felé fordul, megdermed, s nem tud időben kitérni az ütközés elől. A tapasztalatok szerint az óvatos közlekedés mellett a hangjelzés alkalmazása már nagyobb segítséget jelenthet, hiszen az állatok többsége megijed az erős kürt hallatán, s menekülni próbál a közeledő zajforrás elől. Hasznos eszköze lehet a vadelütések elkerülésének a vadriasztó síp, melyet a járműre rögzíthetünk, s a menetszél működteti.

“Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy különösen azokon a szakaszokon vezessenek fokozott óvatossággal és csökkentett sebességgel, ahol ezt veszélyt jelző tábla is jelzi” – hangsúlyozza ki a rendőrség közleménye.

Természetesen a legóvatosabb vezetés mellett is megtörténhet a baj.

A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nemigen lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és használni a jármű hangjelzését. Amennyiben bekövetkezett a baleset, azonnal értesíteni kell a rendőrséget.

Az elpusztult állatot soha nem szabad elvinni, mert azzal lopást követünk el!

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: