Nem fogynak a fák, egyre több az erdő Magyarországon

Bár az utóbbi években lelassult, és a növekedés szerény, az jól látszik az MTI által készített, cikkünk alján látható infografikán, hogy Magyarország erdőterülete folyamatosan növekszik. A faállománnyal borított erdőterület 2017-ben 1 869 200 hektár volt, ami az ország területének több mint 20 százalékát jelenti. A hazai erdészeknek köszönhetően 1920 után, a trianoni békediktátum megkötését követően a megmaradt nagyjából 10 százaléknyi erdőterületet alig 100 év alatt sikerült megduplázni.

Napjainkban sokszor hallható az a kormányzati célkitűzés, hogy az erdősültséget 25 százalékra kellene emelni, ám ez még várat magára, hiszen az elmúlt néhány évben a növekedés jelentősen lelassult, és bár így is egyre több a fával borított terület, a 2,5 millió hektárhoz nagyobb erdőtelepítési kedvre lenne szükség.

Ettől függetlenül hazánk erdőterülete a közhiedelemmel ellentétben folyamatosan növekszik, miközben egyre több helyen foglalkoznak a szakemberek az örökerdő-gazdálkodással (erről részletesebben IDE kattintva olvashat). Azt pedig fontos tudni, hogy ha a szemünk elől el is tűnik egy-egy erdő, mert letermelik a nagy fákat, azok helyén újra erdő lesz, vagy az újulatnak köszönhetően már van is, bár kétségtelen, hogy meg kell várni, amíg a csemeték több méter magasra nőnek.

(Erdeiprogramok.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: