Erdész mentette meg a fekete gólya fiókákat

Az erdészek munkájáról elsőre mindenkinek az erdőt zöld ruhában, kalapban az erdőt sétálva járó, annak minden élőlényét ismerő, kicsit titokzatos figura jut eszébe. Rosszabb esetben egy nagy terepjáróval a favágókat irányító mindig rohanó, kicsit nagyképű figura. És igaz is lehet akár mindkettő, de általában véve még a két fenti példa közötti széles tartományban rengeteg féle feladattal találkozik és rengeteg féle feladatot old meg az erdész a munkája során. Kevesek ismerik például a tevékenyen természetvédelmi jellegű munkáit, életszemléletét.

A NEFAG Zrt. Monori Erdészetének dolgozója Benei Béla erdész, aki immár 41 éve gyakorolja egy munkahelyen szakmáját. Béla már 1974 óta él hobbijának, a madárgyűrűzésnek. Gyűrűző expedición vett már részt Észtországban, Horvátországban és Tunéziában, ahol legérdekesebb madarát is gyűrűzte, egy gyémánt rozsdafarkút. A legtávolabbról való visszajelzés madárról, amit ő gyűrűzött egy fehér gólya volt Dél Afrikából. Az elmúlt 45 év alatt közel 40000 madár gyűrűzését tudhatja magáénak.

A Monori Erdészet Tápiósági erdészkerületében már 2007 óta jelen van a fekete gólya a folyamatos erdőgazdálkodási munkák mellett. 2019. június 25-én késő délután Benei Béla Kossuth Levente barátjával (a 2019. évi FEHOVA preparátor versenyének győztese) ellenőrizni mentek a fészket. A fészekben 3 fióka volt. A fészek sajnos erősen oldalra megcsúszott és félő volt, hogy a fiókákkal együtt leszakad. 2017-ben ugyanezen ok miatt hiúsult meg a költés, így Béla és Levente, úgy döntöttek, hogy a fészket megerősítik. Végül a fészket nem megerősíteni kellett, hanem újra építeni, ugyanis leszakadt. A fiókákat sikerült időben kimenteni a fészekből. Az eseményekről azonnal értesítették a Duna-Ipoly Nemzeti Park kollégáit is. Június 26-án hajnalban a fészket újraépítették és a fiókákat visszahelyezték. Nyolc órakor az egyik öreg madár megérkezett a fészekhez, és mintha mi sem történt volna kiöklendezte a táplálékot a fiókáknak, majd kis idő múlva újra elrepült.

A fekete gólya pár az elmúlt 12 évben 25 fiókát nevelt fel Tápióságon. A fiókák egyedi színes gyűrűt kaptak, melyek távcsővel is könnyen leolvashatók. Eddig csak belföldi leolvasások voltak (Baja, Szakmár, Sárbogárd).

Benei Béla és Kossuth Levente munkájának hála reméljük, hogy még sokáig kísérhetjük figyelemmel költésüket a Tápiósági – kerületben.

NEFAG Zrt.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: