Sárga virágtengerbe borultak a dél-alföldi puszták

A löszpuszta-gyepek a Körös-Maros Nemzeti Park kiemelt jelentőségű, értékes élőhelyei. Ezen területeken, illetve az igazgatóság nem védett területein található félszáraz gyepekben is általánosan elterjedt növény a tejoltó galaj.

Ez a lágyszárú, akár 80 centiméter magasra is megnövő, évelő növény sárga színével, mézes illatával jellegzetes színfoltja a nyári pusztáknak. Virágait júniusban bontja ki. Idén a sok csapadéknak köszönhetően dúsan virágzik, helyenként több száz négyzetméteres foltokban is sárgára festi a pusztát. Mivel a sárga szín kiemeli a puszta többi jellegzetes növényének eltérő színeit (például a macskafarkú veronika lilás színét), így a látvány még megkapóbb.

A virágzás időszaka lassan a végéhez közeledik, de még ezekben a napokban is gyönyörködhetünk a sárga virágtengerben. A tejoltó galaj nemcsak szép, hanem gyógyhatással is bír. Vízhajtó, görcsoldó hatása ismert a szelíd gyógymódokat kedvelők körében. Ám nemcsak a gyógynövénygyűjtők és felhasználók ismerik, hangzatos nevét ugyanis tejoltó enzimtartalmáról kapta. Az egykori paraszti gazdaságokban nélkülözhetetlen volt a sajtkészítéshez. A házi sajtkészítésben napjainkban újra előtérbe került, sokan kísérleteznek vele. Korábban nemcsak oltóenzimként, hanem a sajtok festésére is használták. Népies neveit szintén enzimtartalmának köszönheti: tejoltófű, tejzsugorítófű. 

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: