Július végéig szavazhatunk az év madarára

A baglyok mindig is különleges szerepet töltöttek be az emberek életében. Sok hiedelem, monda kötődik hozzájuk, a bölcsesség szimbólumának tekintik őket, pedig nem kivételesen intelligens madarak. Viszont tollszerkezetük, különleges érzékszerveik és éjszakai életmódjuk miatt valóban érdekesek. E hangtalanul repülő éjszakai ragadozók a 2020-as év madara jelöltjei, amelyeket a nem fenntartható módon folytatott erdőgazdálkodás és mezőgazdaság veszélyeztet. Szavazzon kedvencére!

Az “Év madara program”

Az MME 1979-ben indított “Év madara” programjának célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása.

A szavazás azért a megelőző év közepén történik, hogy a döntést követően legyen idő előkészíteni a nyomtatott és egyéb anyagokat január 1-re.

Meddig lehet szavazni?

A 2019. július 25. 12 óráig tartó internetes szavazás lezárultával a legtöbb voksot kapott faj elnyeri a 2020 év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampány előkészítését.

Erdei fülesbagoly

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában költ. Neve ellenére kerüli a nagy, zárt erdőket, kis erdőfoltokban, folyóárterekben, parkokban, öreg temetőkben telepszik meg Előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, szarkák fészkeit. Évente egyszer költ, viszonylag korán, már márciusban teljes a fészekalja. Egy átlagos fészekalj 5-6 tojásból áll. Leggyakoribb hazai bagolyfajunk. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek. A telet gyakran a településekre húzódva, általában örökzöldeken vészelik át. Hazai állománya stabil, de a varjútelepek növelésével növelhető az erdei fülesbagoly állomány is.

Hazai fészkelő-állománya 6 500 – 12 000 párra tehető (1995-2002), az országos állományváltozás trendje nem ismert (2000-2012, nincs elegendő adat).
Státusz: rendszeres fészkelő
Előfordulási időszak: állandó
Európai trendje nem ismert
Európai állománya 609 000-1 550 000 egyed

Veszélyeztető tényezők:

  • a fiókákra számos ragadozó jelent veszélyt (róka, nyest, héja és egerészölyv)
  • közúti ütközések
  • erdőgazdálkodás

SZAVAZOK>>>

Uráli bagoly

Elterjedt a hideg- és mérsékelt égövi Eurázsiában Szahalintól és Japántól Skandináviáig és a Kárpát-medencéig. Elterjedésének határai északon nagyjából a 65. szélességi fokot, délen nagyjából a tajga déli határát követik. A zárt, öreg erdőket kedveli. Elfoglalja a ragadozó madarak gallyfészkeit, valamint kettétört odvas fák üregében költ természetes körülmények között. Évente egy fészekaljat nevel, amely általában 3-4 tojásból áll. Főként kisemlősökkel táplálkozik, de elfogyasztja a madarakat, kétéltűeket és a nagyobb rovarokat is.

Trendje Európában növekvő
Európai állománya 99 900-286 000 egyed
Hazai fészkelő-állománya 160 – 260 párra tehető (2008-2012), s ingadozó trendet mutat (2000-2012).
Státusz hazánkban: rendszeres fészkelő
Előfordulási időszak hazánkban: állandó

Veszélyeztető tényezők:

  • erdőgazdálkodás

SZAVAZOK>>>

FüleskuvikDél-Európában, a Közel-Kelet egyes részein és az egykori Szovjetunió területén át egészen Mongóliáig húzódik a költőterülete. Hazánkban a felhagyott gyümölcsösökben, szőlőkben, telepített fenyvesekben, kertekben és parkokban költ. Odúlakó faj, előszeretettel foglalja el a szalakótáknak kihelyezett „D” típusú odúkat. Az egyetlen nálunk költő bagolyfaj, amely vonuló. A telet Afrikában tölti. Hazánkba április második felében érkezik vissza, és szeptember elejére az állomány döntő többsége már el is vonul. Költési időben tápláléka rovarokból áll. Mivel a rovarok száma erősen befolyásolja a költési sikert és a fészekalj nagyságát, ezért a növényvédő szerek használatának csökkentésével, valamint mesterséges költőodúk kihelyezésével növelhetjük az állományt.

Európai trendje ismeretlen
Európai állománya: 463 000-785 000 egyed
Hazai fészkelő-állománya 300 – 600 párra tehető (2008-2012) és stabilnak mondható (2000-2012).
Státusz hazánkban: rendszeres fészkelő
Előfordulási időszak hazánkban: április-szeptember hónapokban

Veszélyeztető tényezők:

  • mezőgazdaságban használt vegyszerek

SZAVAZOK>>>

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: