Kirándulj ökotudatosan a Bükki Nemzeti Parkban (is)!

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyeit 2018-ban közel 180.000 vendég kereste fel, és a 2019. év első hónapjaiban a bemutatóhelyeken és a szállásokon is ehhez képest is jelentős növekedés volt tapasztalható. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a vendégek és az Igazgatóság közösen tegyen a környezeti fenntarthatóság érdekében.

Az Igazgatóság az alábbi eszközökkel szolgálja a környezettudatos turizmust, s kéri a vendégek közreműködését:

Online jegyvásárlás

Az Igazgatóság kedvezményes jegyárakkal jutalmazza az online jegyvásárlást. Ebben az esetben nem kell kinyomtatni a megvásárolt jegyeket, hanem elég, ha okostelefonon magunkkal visszük a kirándulásra. A jegyvásárlásra bármikor sor kerülhet, s elektronikus számlát is kérhet: út közben vagy a bemutatóhelyre érkezve a telefonunkról, vagy otthon, a kirándulás tervezésekor – a lényeg, hogy az online vásárlás esetén nincs plusz papír- és nyomtatófesték felhasználás, csak az élmény.

Elektronikus ügyintézés

Amikor csak lehet, az Igazgatóság igyekszik a foglalások, visszaigazolások dokumentálását elektronikus úton intézni, s erre kérjük vendégeinket is. A honlapon történő online vásárlás esetén is elektronikus számla kerül kiállításra.

Prospektusok és térképek helyett mobil alkalmazás

Ugyan sok turista a nyomtatott térképeket preferálja, a BNPI igyekszik tenni azért, hogy minél kevesebb papír kerüljön felhasználásra. A bemutatóhelyekhez és tanösvényekhez kapcsolódva elérhető a GUIDE@HAND Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mobil alkalmazás, amelyben offline is használható térkép és navigáció, valamint a természeti és geológiai értékeket bemutató leírások is olvashatók. Az Igazgatóság bízik abban, hogy a következő években a nyomtatott prospektusok, tájékoztatók nagy részét kiválthatja a mobil alkalmazással, valamint a honlap Outdoor moduljának fejlesztésével.

A 2019-ben elindult Szalakóta tanösvényen már a gyerekeknek szóló környezeti nevelési ismeretterjesztő anyag és a feldolgozást segítő feladatsor is a mobil alkalmazáson keresztül érhető el.

Újrapapír használata jegyek, kiadványok, számlázás esetében is

Vannak helyek és alkalmak, amikor nem kiváltható a papír használata. A bemutatóhelyeken a helyben megvásárolt jegyek alapanyaga ökopapír, s az elmúlt időszakban már a tájékoztató anyagok egy jelentős része is ökopapírra került nyomtatásra, s cél, hogy amellett, hogy minél kevesebb nyomtatott prospektus készüljön, a következő években a teljes kiadvány-portfolióhoz ökopapír kerüljön felhasználásra.

A szükségszerűen papír alapú dokumentáció során is ökopapírt használ az Igazgatóság, így pl. a helyben kért számlákhoz vagy a hivatalos levelezés során is.

Szelektív hulladékgyűjtés, kukák nélküli tanösvények

Az Igazgatóság az összes bemutatóhelyén és szállásán szelektíven gyűjti a hulladékot, s erre kéri a vendégeket is.

A Nyugati Kapu Látogatóközpontban, Felsőtárkányban a szelektív hulladékgyűjtést bemutató tájékoztató táblák is kihelyezésre kerültek és az ehhez kapcsolódó környezeti nevelési program is megvalósult.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tanösvényein nagyrészt nincsenek kihelyezett szemetesek, kérvén a turistákat, hogy a túrák során keletkező szemetet vigyék magukkal. Azokon a tanösvényeken, ahol még elérhetőek a kihelyezett kukák, az Igazgatóság igyekszik ezeket minél hamarabb felszámolni és a kapcsolódó bemutatóhelyeken és szállásokon biztosítani a szemétlerakás lehetőségét.

Szilvásváradon a Millenniumi Kilátóhoz vezető tanösvényeken havi több alkalommal gyűjtjük össze a szemetet, több alkalommal pedig szemétszedő akciók keretében tisztítjuk meg az erdeinket a szétdobált szeméttől. Ahhoz azonban, hogy az utánunk érkezőket is tiszta erdő várja, közösen kell tennünk – NE DOBJUK EL AZ ERDŐBEN (sem) A SZEMETET!

Napelem és energiatakarékosság

A felsőtárkányi Nyugati Kapu Látogatóközpontban már működnek a napelemek a használati melegvíz érdekében. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpontban pedig geotermikus fűtési rendszer biztosítja a meleget a téli időszakban. Az épületek szigetelésével az Igazgatóság igyekszik lehető legenergiatakarékosabban megoldani a téli fűtést a bemutatóhelyein és dolgozik a szállások energiatakarékosságának növelésén is.

Környezettudatosan a mosdókban is

A bemutatóhelyeinken és a szállásainkon is mindenhol környezettudatos szappanadagolók vannak kihelyezve, kéztörlő helyett kézszárítók, a szállásokon pedig felhívjuk a vendégek figyelmét arra, hogy csak indokolt esetben kérjen hosszabb tartózkodás esetén törölközőcserét, illetve felhívjuk a vendégek figyelmét a tudatos vízhasználatra is

Elektromos autó-flotta, autó és kerékpár töltés

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg három elektromos és egy plug-in hibrid autót használ, ezek nagy része a bemutatóhelyek és szállások közötti közlekedést szolgálja. Type2-es elektromos autótöltővel ellátott, a terület szolgáltatásait igénybe vevő vendégek számára ingyenes VIP parkoló várja a zöld autókat az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál, s nemsokára a Bükk szívében, a Borostyán Panziónál is elindul a Type2-es autótöltés és az elektromos kerékpárok töltési lehetősége is.

Ökotudatos boltok

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a bemutatóhelyek után 2019-ben már a szálláshelyein is elérhetővé tette a bolti kínálatát. Minden boltban elérhetőek azok a helyi termékek, amelyek maximum 50 km-es körzetből gyűjtik össze a kisvállalkozások ökotudatos módon elkészített kézműves termékeit, pl. szörpöket, mézeket, lekvárokat, stb. Mindemellett a szintén az ökotudatos vállalkozókat segítő Nemzeti Parki Termék Védjegyes termékek is megvásárolhatóak, valamint az Igazgatóság saját termékei is, amelyeknek alapanyaga a természetvédelmi tevékenység során termelődnek – pl. szürkemarha- és Kárpáti Borzderes kolbászok.

A boltjainkban nincs műanyag reklámtáska, kizárólag papír- és vászontáskát lehet vásárolni, s a termékcsomagolásban is igyekszünk kerülni (ahol lehet) a műanyag csomagolóeszközök használatát, illetve felhívjuk a vendégek figyelmét arra, hogy lehetőség szerint csomagolásmentes termékeket vásároljanak.

Vannak termékek, ahol nem megoldható a csomagolásmentesség, ezekre az esetekre az összes boltban elérhetőek a szelektív hulladékgyűjtő edények.

(Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: