Újabb népszerű tanösvény újul meg Budapest agglomerációjában

Megkezdődtek a pilisszentiváni Jági-tanösvény felújítási munkái. A kiránduló útvonal több mint 15 éves, így faszerkezetes elemei folyamatosan mentek tönkre. A felújítást a VEKOP pályázat, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság támogatja.

A tanösvény két újabb állomással fog kibővülni, mely Pilisszentiván nagyon régi, és kevésbé régi múltjába ad visszatekintést, a tanösvény hosszát azonban ez csak néhány száz méterrel hosszabbítja meg. A kelta település régészeti feltárása 2000 évvel ezelőtti időkbe repít minket vissza, az ökörkút a település 100 évvel ezelőtti életének egy fontos része.

Új interaktív táblákat helyeztünk ki a tanösvény 5. állomásán a Hársas-erdőben a Hársas-forrásnál. Az egyik a holtfákhoz kötődő élővilágot mutatja be, a másikon az erdő nagyvadjaival ismerkedhet a látogató. A régészeti feltárásnál egy ismeretterjesztő tábla lett elhelyezve, amelynek elkészítésében nagy segítséget nyújtott Marlok Tamás, Sima Gábor és Repiszky Tamás, akiknek ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni. A táblák kihelyezésében az Equinox Consulting és Equinox Tender munkatársai voltak segítségünkre, nekik is nagyon köszönjük áldozatos munkájukat.

A tanösvény indító táblája is áthelyezésre került a pilisszentiváni sportpálya parkolójának jobban látható helyére. A tanösvényen tovább folytatjuk a felújítási munkákat, illetve egy új tanösvényfüzet is előkészítés alatt áll. Jövőre ünnepeljük, hogy a Szénás-hegycsoport fokozottan védett területe 25 éve megkapta az Európa Diplomát. Több más mellett a megújított Jági tanösvénnyel is szeretnénk méltók lenni a Diplomához, és bízunk benne, hogy a tanösvényt használók között is sikere lesz az elképzeléseinknek.

A tanösvény szabadon látogatható, de szakvezetés és a tanösvényhez kapcsolódó programok kérhetők a következő elérhetőségeken:

Tóthné Becsei Katalin, tel.: 06-30/511-1802, e-mail: pilisilen@dinpi.hu

Karlné Menráth Réka, tel.: 06-30/477-6720, e-mail: menrathr@dinpi.hu

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: