5+1 érdekes információ Európa egyik legritkább, vadon élő virágáról

A világon kizárólag a Duna-Tisza köze homokvidékein fordul elő a fokozottan védett tartós szegfű. A Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei minden évben szervezett túrát hirdetnek azoknak a természetjáróknak, akik megcsodálnák egyedülálló kincsünket. Íme, 5+1 érdekes tény a tartós szegfűről, amiről érdemes tudni.

(Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

1. Élőhelye és felépítése

A különleges növény a Homokhátság borókás-, vagy galagonyás-nyáras ligetekkel tagolt nyílt homokpuszta gyepjeiben fordul elő. 20-50 cm magasra nő, élénk rózsaszín virágai a szár csúcsán magányosan, vagy kis csomókban fejlődnek.

2. Mire is utal a tartós elnevezés?

A virágzaton belül a virágok nem egy időben nyílnak, a virágzási idő tehát hosszan elnyúlik, “tartósan” csodálhatjuk az apró szirmokat.

3. Miért fontos a védelme?

Mivel Magyarországon él a faj teljes állománya. Korábbi irodalmi és herbáriumi adatok alapján bizonyított természetes élőhelyeinek nagy része napjainkra felszámolódott, felszabdalódott. 

4. Tanösvény is viseli nevét

A nemzeti park Kiskunmajsa és Tázlár között alakított ki egy egy kilométer hosszú tanösvényt, amely Natura 2000 területen vezet keresztül. A kirándulók pallósoron juthatnak el egészen egy megfigyelő toronyig, majd egy fenyő ültetvény mellett elhaladva és egy tereplépcsőt megmászva érkezhetnek el ahhoz a ponthoz, ahol megfigyelhetők a rózsaszín virágok. Szervezett, csoportos túrákra Kiskunmajsán a Tourinform Irodánál lehet jelentkezni (Zárda u. 2.; telefon: (77) 481-327).

5. Megyei értéktárba került a tanösvény

2018-ban a kiskunmajsai értéktár közel száz tétele közül a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság bodoglári tartós szegfű tanösvénye is bekerült Bács-Kiskun megye büszkeségei közé.

+1 Júniusban csodáld meg Te is!

Június 8-án, szombaton, a reggeli órákban lehetőség lesz szervezett túra keretében is megcsodálni Európa egyik legritkább, vadon élő virágát. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság programjáról BŐVEBBEN ITT olvashatsz!

(Erdeiprogramok.hu)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: