Kiszáradt kútba esett a borz, sikerült kimenteni

Gubacsi Mihály, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet homokpusztáinak lezárt, kiszáradt kútjait ellenőrizte, amikor is a németkéri Látó-hegyen felfigyelt arra, hogy az egyik kút tetejét illetéktelenek elmozdították. Visszahelyezés előtt belenézett a kútba, melynek alján egy igen kimerült, az életéért küzdő borzot vett észre.

Fotó: Gubacsi Mihály

Rövid gondolkodás után, hogy hogyan is tudná kimenteni a bajba jutott állatot, arra jutott, hogy az autójában lévő spaniferből egy hurkot készít. Hosszas próbálkozás után sikerült is a hurokba belebújtatni a borz testét, és így ki tudta húzni, majd szabadon tudta engedni az állatot.

A borz hazánk gyakori menyétféléje. A hímek akár 16 kg-ra is meghízhatnak. Félénk állat, a nappalt földbe vájt üregeiben tölti, alkonyatkor és éjjel aktív. Mindenevő, táplálékát elsősorban gerinctelen rovarok, gyíkok, madarak, magok, erdei gyümölcsök, gombák adják. Nálunk egész évben aktív, de Észak-Európában, Szibériában téli álmot alszik. A borz hazánkban vadászható faj, de a kölyöknevelési időszakban, március 1. és május 31. között vadászati tilalom védi.

(Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: