Figyelem, bajban vannak a fecskék az esős idő miatt!

A napok óta tartó, folyamatos esőben a fecskék nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak vadászni. Pici szervezetük ennyi idő után legyengülhet, tartalékaik kimerülnek – hívja fel a figyelmet a problémára a Hortobágyi Madárkórház. 

A Hortobágyi Madárkórházhoz a napokban rengeteg fotó, bejelentés érkezett a párkányokon, erkélyeken csoportosan gubbasztó madarakról. 

“Kérjük, amennyiben hasonló jelenséggel találkoztok és van lehetőségetek, segítsétek őket átvészelni ezt a zord időszakot! Meghálálják, ha az eresz alatt, vagy valamely esőtől védett párkányon lapos tálban, vagy virágalátétben felkínálunk nekik pár falatot. Legjobb számukra ilyen esetben a lisztkukac. Ezt kisállatboltokban lehet beszerezni. Továbbá elfogyasztják a túrót, apróra vágott csirkeszívet, csirkenyesedéket, alu-tasakos junior macskaeledelt is. Figyelem, a fecskék repülő rovarokkal táplálkoznak, így a tápláléknak „mozognia” kell, hogy elfogadják. Amennyiben a felsorolt, nem rovar eredetű eledellel etetünk, mindenképp szórjunk rá lisztkukacot, gilisztát, szöcskét” – kérik a segítséget a Facebookon.


Fontos: Mellőzzük a csontkukac alkalmazását, mert rengeteg fertőző betegséget kaphatnak el tőlük védenceink!

Mit tegyünk, ha a baj már beköszöntött, és legyengült, kihűlt, elázott, mozgásképtelen fecskével találkozunk?

Helyezzük zárt, sötét kartondobozba, majd tegyük száraz, meleg helyre! Megpróbálhatjuk a madarat kézből az előbb felsorolt táplálékokkal megetetni. Ez utóbbi nem mindig egyszerű, és az esetek nagy többségében szakértelmet és tapasztalatot igényel. Ilyen esetben mielőbb hívjátok a Hortobágyi Madárpark ügyeleti számát (0630/535-64-84)!

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: