A természet védőszentjének emeltek szobrot Csopakon

Assisi Szent Ferencnek, a természet védőszentjének szobrát avatták Csopakon. A csaknem ember nagyságú bronzszobor a természetes és a természetfeletti jelképe is egyben – fogalmazott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának kertjében, a madarak és fák napja alkalmából tartott ünnepségen a nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt szavai szerint a középkori szent egykori üzenete, melyet a szobor is hordoz, máig érvényes: a teremtés egy kert, az ember küldetése pedig az, hogy ezt gondozza. Assisi Szent Ferenc a természetvédelem megalapítója volt a középkorban, akinek ereje abban állt, hogy harmóniában volt önmagával, a természettel és Istennel.

Hozzátette: a természetvédelem teremtésvédelem is, a természetben pedig mindenkinek megvan a saját helye. A rendszerben szereplőket a nekik kijáró méltósággal kell kezelni.

A természet rendje utal a természetfelettire, éppen ezért a természetet sem kizsákmányolni, sem elhanyagolni nem szabad – fogalmazott Semjén Zsolt.

Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára felidézte: 1902 óta emlékeznek meg a madarak és fák napjáról, ez a hagyomány Magyarországról terjedt el világszerte. Hangsúlyozta: Assisi Szent Ferenc jelentős szemléletformáló személyiség volt, kinek hatása máig érvényesül. Hozzátette: a szemléletformálás a feladata a nemzeti parkoknak is, melyek a hazai ökoturizmus legnagyobb letéteményesesei. A szaktárca államtitkára arra emlékeztetett, hogy hazánk 10 nemzeti park igazgatósága számos bemutatóhelyet, ökoturisztikai létesítményt működtet annak érdekében, hogy közelebb hozza az érdeklődőkhöz természeti örökségünket. Mint mondta: az agrártárca és a nemzeti parkok közös munkájának köszönhetően 2005-től több mint 80%-al nőtt az igazgatóságok regisztrált látogatószáma, mely immár meghaladja az 1,6 millió főt.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója arról beszélt, hogy napjainkban óránként kihal egy faj, mert az ember elpusztítja az élőhelyeket.
Ezért van óriási szerepe a természetvédelemnek, hiszen ezáltal tesszük élhetőbbé a világot – fűzte hozzá. Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: mindannyiunk közös felelőssége, hogy vigyázzunk természeti értékeinkre.

Diénes Attila, a szobor alkotója az MTI-nek elmondta, hogy a 1,5 méter magas szobor közel fél év alatt készült el, hozzátéve, hogy a repülő gyurgyalag és a kezén ülő jégmadár a védettségük miatt kapott helyet az alkotásban.

Forrás: MTI/AM
Fotók: Pelsőczy Csaba | AM

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: