Ábel, a gőzős ismét bejárja a zalai erdőket

Pénteken avatták Ábelt, a Zalaerdő Zrt. gőzmozdonyát. Az ünnepség előtt a Mura Program aktualitásairól beszélt Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, ország­gyűlési képviselő, a program miniszteri biztosa és Rosta Gyula, az erdészet vezérigazgatója – írja a zaol.hu.

Cseresnyés Péter elmondta: a Mura Program, melynek megvalósításában fontos partner a Zalaerdő Zrt., két fejlesztési területe a mezőgazdaság és a turizmus. A mezőgazdaságot nézve elmondható, hogy kivi-, datolyaszilva- és fügeültetvények gyarapítják már a térségben az ágazatot, ezek már támogatott termesztésű növények, vagyis akik ezzel foglalkoznak, segítséget kapnak. Emellett egy hatvan hektáros területen a modern technológia segítségével bogyós gyümölcsöket is termesztenek, ezzel a vállalkozással már 100 új munkahelyet teremtettek. A turizmusban pedig a kerékpáros fejlesztésekre helyezték a hangsúlyt.

A Mura Programban megvalósuló fejlesztések kapcsán Cseresnyés Péter hozzátette: a kerékpáros turizmus összekapcsolható a Zalaerdő Zrt. erdei kisvasutat érintő fejlesztési terveivel, és megvalósulhat az az elképzelés, hogy a természeti értékeket kisvasúton felkereső turisták arról leszállva kerékpáros túrákon is részt vehetnek. Rosta Gyula arról szólt: a Mura Program nyújtotta támogatással az erdei kisvasúthálózat fejlesztésére mintegy 1 milliárd forintot fordíthatnak.

Ennek keretében megújul egy 8 kilométeres szárnyvonal, melyen keresztül elérhető lesz horgásztó, vendégház és kerékpáros csatlakozási lehetőség. Emellett meghosszabbítják a kistolmácsi pályaszakaszt a település központjáig, valamint a kisvasúthoz köthető attrakciók fejlesztésére is sor kerül, mint például a tavaly átadott Szentpéterfölde és Pusztamagyaród közti út kerékpározhatóvá tétele, vagy a Budafai Arborétum fogadóépületének rendbe tétele. A sajtótájékoztatót követően felavatták az ünnepségre feldíszített gőzmozdonyt, Ábelt. Felújítására a Mura Program keretében nyílt lehetőség.

Ábel Debrecenben végzett felújítása mellett további műszaki fejlesztésekre is sor került, így teljessé vált a Zalaerdő mozdonyparkjának megújítása. A munkálatok költségei meghaladták a 80 millió forintot. A gőzmozdony az avatást követően rövid sétaútra vitte a vendégeket. Munkába állását követően főként különvonatok szervezésével állnak az utasok rendelkezésére

(zaol.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: