Elkészült a főváros első erdei kutyafuttatója

A főváros első erdei kutyafuttatója készült el a Budapesti Erdészet és a XVIII. kerületi önkormányzat együttműködésében. Az 1,7 hektáros, a Halmierdőben található, elkerített tisztáson a kutyák szabadon szaladgálhatnak, a kutyafuttatókban megszokott szabályok betartásával. Szintén önkormányzati együttműködéssel új kézilabdapályát vehettek birtokukba a családok a II. kerületi Nagyréten.

A közelmúltban két beruházás is elkészült a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete és a kerületi önkormányzatok együttműködésében.

A napokban vehették birtokukba a kutyások a XVIII. kerületi Halmierdőben, a Kettős-Kőrös út sarkánál található erdei kutyafuttatót. A Budapesti Erdészet kezdeményezését az önkormányzat jelentős összeggel támogatta. Az 1,7 hektárnyi, kerítéssel körbezárt minden irányból kapukkal ellátott területen póráz nélkül szaladgálhatnak az ebek – a futtatókban megszokott szabályok betartásával. A kerítés létesítését, illetve fenntartását az erdészet és az önkormányzat vállalta, míg a kutyafuttató területén a megfelelő állapot fenntartása a gazdák és a terület mellett működő kutyaiskola felelőssége. A futtató mellett új séta- és futóutakat is kijelöltek.

A jogszabályok szerint a kutyafuttatókon kívül, így az erdőben is csak pórázzal szabad kutyát sétáltatni. A beruházás e tekintetben is példa értékű megoldást kínál, ugyanis így elkerülhetőek a konfliktusok a kutyájukat póráz nélkül sétáltatók, valamint a futók, kirándulók, gyermekeikkel sétáló családok és erdőlátogatók között. Mivel a gazdák igénye egyre nő a szabad kutyafuttatás iránt, a Pilisi Parkerdő nyitott a többi önkormányzatokkal is hasonló együttműködésre. A Parkerdő és a XVIII. Kerületi Önkormányzat régóta jó partneri kapcsolatot ápol a helyi erdők rekreációs, turisztikai fejlesztése érdekében, az együttműködésnek köszönhető már tanösvény, futóút, erdei játszótér, erdei sportpálya, erdei tanterem is.

Április végén a népszerű hűvösvölgyi kirándulóhelyen, Nagyréten új kézilabdapályát adtak át, amelynek megvalósítása érdekében a II. Kerületi Önkormányzat a terület kezelőjével, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel közösen csatlakozott a Magyar Kézilabda Szövetség szabadtéri kézilabdapályák létesítését támogató programjához. Az együttműködés keretében szabványos kézilabdapálya épült a hozzá tartozó kapukkal, védőpalánkkal, labdafogó hálóval és egy speciális, kültéri használatra alkalmas, ún. SportsCourt sportfelület kialakításával. Az új pálya építésével sikerült eltüntetni a négy éve leégett büfé helyén éktelenkedő tájsebet is.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: