Hajnali túzokles a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A Körös-Maros Nemzeti Parkban április minden napján lehetőség nyílik szakvezetéses hajnali túzoklesre Dévaványán. Az érdeklődőket gépkocsival szállítják a területen.

MTI Fotó: Kovács Attila

A túrák reggel 7 órakor kezdődnek, de egyéni kérésre korábbi időpontban is vállalnak szakvezetést. A gépkocsik a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontból indulnak (GPS-koordináták: E 47°04’53,03” K 20°55’51,10”).

“A program keretében több helyszínt is bejárunk, attól függően, hogy a túzokok éppen hol tartózkodnak. A látványos párzási rítus megfigyeléséhez optimális helyszín a nagy megfigyelőtorony. Távcsövet és spektívet viszünk magunkkal. Szakvezetőnktől részletes tájékoztatást kapnak arról, hogyan zajlik a Túzokvédelmi Állomáson a repatriáció és mi teszi indokolttá e madarak fokozottan védett státuszát” – áll a programleírásban.

A túzokokon kívül alkalom nyílik megfigyelni más védett fajokat, például parlagi sasokat, búbosbankákat, nagy kócsagokat. Szó esik a terület egyéb természeti értékeiről is. 

“Felhívjuk figyelmüket, hogy a fokozottan védett túzok dürgőhelyeit az indokolatlan zavarás elkerülése érdekében csak szakvezetéses túra keretében lehet felkeresni” – figyelmeztetnek a szervezők.

A gépkocsis szakvezetés díja 8000 F/gépkocsi (maximum 4 személy). További információk és előzetes bejelentkezés Szél Antal természetvédelmi területfelügyelőnél a +36 30 475 1773-as telefonszámon.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: