Az év emlőse: remek programokkal ünneplik szombattól a hiúzt

2019-ben az Év emlőse: a hiúz. Nálunk Magyarországon is él, az Északi-középhegységben, ám ez mindössze 15-20 példányt jelent. A hiúz ragaszkodik a zavartalan, sűrű és idős erdőkhöz, onnan önszántából nem teszi ki a mancsát. A vadászatok, az intenzív erdőművelés megzavarhatja és elriaszthatja ezeket a rejtett életmódot élő, óvatos ragadozókat. A hiúz ugyanis szigorúan területtartó és magányosan él, kerüli az ember lakta területeket.

Ismerjük meg jobban ezt a nemes ragadozót a Magyar Természettudományi Múzeum, a Vadonleső, az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet által szervezett közös programon!

Szombaton filmvetítéssel, előadással, Gryllus Vilmos-koncerttel és játékkal várják az érdeklődőket, valamint sor kerül majd a természetvédelmi nagykövet díj átadására is. 

Hiú(z) ábrándok

Időpont: 2019. március 30. 11:00-16:00, Magyar Természettudományi Múzeum

Részletes program:

  • 11:05 – 11:36 „Ide nekem a hiúzt is!” – Gadó György természetfilmjének bemutatója
  • 11:36 – 11:55 „Hiú-e a hiúz?” Interaktív előadás a hiúzokról Előadó: Bakó Botond (Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.)
  • 11:55 A Vadonleső program gyerekpályázatainak meghirdetése
  • 12:00 – 12:30 „Természetes dalok” Gryllus Vilmos koncertje
  • 13:00 – 16:00 Szemléletformáló standok, hálójáték: ha teljesíted az állomásokon a feladatokat, garantáltan ajándékot kapsz!

Résztvevő szervezetek: Vadonleső (Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., Agrárminisztérium); Ökoszisztéma szolgáltatások (AM Természetmegőrzési Főosztály); Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (Természetmegőrzési és Ökológiai Osztály); Magyar Természetjáró Szövetség; Fővárosi Állat- és Növénykert; Jane Goodall Intézet; Csodaceruza Magazin; Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

Az évben több hiúzos program is lesz

Az év során vár még hiúzos akadályverseny a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontjában, „Hiúz-futás” Budapesten, azaz olyan futóverseny, amelynek kijelölt útvonala kedvenc nagymacskánkat rajzolja meg, Nagyragadozó szakmai workshop. Végül kétnapos Hiúz Gála és Forgatag zárja a tematikus évet novemberben. A programokról, pályázatokról és egyéb hiúzos érdekességekről a www.vadonleső.hu oldalon tájékozódhatsz.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: