Modern, de tájba illő kirándulóközpont várja a túrázókat Királyréten – Körbejártuk a bemutatótermet

Az ember tájformáló szerepét, a Börzsöny kialakulását, az erdőgazdálkodás eszközeit bemutató kiállítás, egy tanösvény, egy erdei csemegebolt, egy kávézó és egy erdészeti szolgálati lakás. Mindez pedig több mint 200 millió forintból, az uradalom régi iskolaépületének felújításával Királyréten, a helyi erdei kisvasút végállomásánál. Érdemes megnézni, és kipróbálni a maketteket, piknikezni vagy végigsétálni a kiránduló útvonalon. Mi most megpróbálunk kedvet csinálni ehhez.

TELJES KÉPGALÉRIA A KIRÁLYRÉTI LÁTOGATÓKÖZPONT ÁTADÓJÁRÓL >>>

Bányászattól az erdőgazdálkodásig

Hazánk egyik legnépszerűbb erdei kirándulóhelyén március 21-én, az Erdők Nemzetközi Napján adták át azt az új látogatóközpontot, amelyet több mint 200 millió forintból hozott létre a térség állami erdőgazdálkodója, az Ipoly Erdő Zrt. A Királyréti Erdei Kisvasút királyréti végállomásánál, Szokolya határában modern, minden igényt kielégítő és tájba illő turisztikai látványosság készült el, ami több részből áll.

 

Az uradalom régi iskolájának felújításával egy erdészeti szolgálati lakást is kialakítottak, ám a kirándulók számára az egyik legfontosabb változás, hogy egy állandó kiállítás mutatja be a Börzsöny keletkezésének történetét, és a tájformáló, a hegyek között, a természettel együtt élő ember hatását az erdőkre, a környezetre. A bányászat technikai fejlődését látványos makettekkel illusztrálják, ha pedig valaki erdei kisvasúttal érkezett Királyrétre, különösen érdekesnek fogja találni a terepasztalt, ami a mozdonyok eredeti funkcióját mutatja be; a kis vonat a kivágott fát az erdőből a Dunán várakozó komphoz szállítja.

Helyi termékek helyi termelőktől

Az új kirándulóközpont szép, de ami a legfontosabb a kirándulók szempontjából, hogy funkcióját tekintve minden szempontból kielégítő. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a szabad területen van hely az otthonról hozott szendvicsek elfogyasztására, de akár az erdei csemegebolt polcait szemügyre véve helyi termelők lekvárjaiból, szörpjeiből, és egyéb termékeiből lehet válogatni, sőt egy kis kávézó is várja a látogatókat.

Az élelmiszerek a környező településeken készülnek, a mézet például az erdészet egyik munkatársa termeli, a Herbatea Manufaktúra Szokolyán működik, de képviselteti magát Perőcsény, Verőce és más szomszédos települések is.

További fejlesztések várhatók

Budapest vonzáskörzetében nagy a közjóléti igény, ami miatt már eddig is számos fejlesztés valósult meg a Börzsöny és a Cserhát állami erdőterületein, a királyréti látogatóközponttal pedig nem áll meg a munka. Erről az ünnepélyes átadón Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója beszélt.

Várhatóan már az őszre elkészül például a Vár-hegyre tervezett kilátó, ami tovább bővíti Királyrét turisztikai értékeit. De lesz újdonság Márianosztra és Kóspallag között a pálos kolostornak emléket állítva, valamint kialakítanak egy szabadidőparkot, erdei tornapályát és tanösvényt Verőce határában.

Dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő szerint a Börzsöny egyre népszerűbb kirándulócélpont, de sokan ideiglenes vagy állandó lakosként is a térségbe költöznek – akár Nyugat-Európából is. “Gyönyörű, szép része ez országunknak. A turisztikai fejlesztések folyamatosan, évről-évre tudunk előre haladni” – fogalmazott a politikus, aki hozzátette, hogy véleménye nincsen az a lájkszám, ami többet tudna adni egy erdei kirándulásnál, erdei táboroznál. Ezért is fontos a Csodaszarvas program, aminek köszönhetően az erdei iskolák a tanévek rendes részeivé válhatnak.

Dr. Nagy István agrárminiszter ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a modern ember úgy szeret kilátogatni az erdőbe, hogy a városokból hozza magával a komfortigényei egy részét. “Kezet akarunk mosni, mosdóba akarunk menni, megfelelő környezetben szeretnénk elfogyasztani a tarisznyában hozott ennivalót” – fogalmazott a szakpolitikus, aki szerint a királyréti beruházásnak köszönhetően mindez megoldható. Kiemelte továbbá, hogy bár egy modern, XXI. századi, mintaként szolgáló épületről van szó, az tájba illő, így illeszkedik Királyrét hangulatához.

Az ünnepségen a szokolyai Cseh Péter Általános Iskola diákjai zenéltek, majd a település polgármestere köszönte meg a folyamatos támogatást az Ipoly Erdő Zrt.-nek. Mint kiderült az állami erdőgazdaság jelenleg egy iskolai madárbarát tanösvény és élménykert kialakításában segíti a helyieket. Némethné Pintér Csilla ugyanakkor hozzátette, hogy nagyon fontos lenne, hogy az új kirándulóközpont megközelítése is méltó legyen az új épülethez. Az út megjavítását még egy fontos, megoldandó feladatnak tartja.

Az ünnepélyes átadón Gáspár István plébános áldotta meg a látogatóközpontot, majd Zambó Péter állami földekért felelős államtitkár beszélt az erdők fontosságáról, utalva az Erdők Nemzetközi Napjára.

A királyréti látogatóközpont a Királyréti Erdei Kisvasúthoz igazodva várja a kirándulókat, áprilisig csak hétvégéken, az időjárás javulásával azonban már minden nap nyitva áll a vendégek előtt. Csoportok bejelentkezését azonban egész évben várják, a szakvezetést szinte bármikor biztosítják.

(Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu – Fotók: Gribek Tímea)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: