Több tízezer tő pusztult el – Szigorítják a csáfordi tőzikés erdő látogathatóságát

Február második felétől, a tavasz közeledtével egyre több érdeklődő keresi meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságot a csáfordi tőzikés erdő „virágba borultsága”, megközelíthetősége felől. A védett terület látogathatóságával kapcsolatosan az igazgatóság az alábbiakra hívja fel minden kiránduló figyelmét

Fotó: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

Vigyázz rám!

Az elmúlt években folyamatosan növekvő látogatói létszám egyre nagyobb gondot okoz a csáfordjánosfai tőzikés erdő természeti értékei számára.

A látogatók között sajnos mindig vannak olyanok, akik egyrészt nem megfelelő öltözetben (lábbeliben) érkeznek a helyszínre, másrészt a saját élményszerzésük fontosabb, mint a természeti értékek megóvása. A kijelölt útról letérő látogatók meggondolatlan cselekedetükkel olyan taposási kárt okoztak, amelynek során a nemzeti park legszerényebb becslései szerint is

több tízezer tő virág pusztult el – több millió forint értékben.

Az eszmei kár pedig felbecsülhetetlen.

Az elkeserítő tapasztalatok miatt ezen a tavaszon a nemzeti park szigorítja a tőzikés védelmét.

Egyrészt, arra kérnek mindenkit, hogy kerüljék a szervezett nagycsoportos látogatást, illetve időjárástól függetlenül a tanösvény teljes szakaszán ezentúl csak gyalogosan és kizárólag magas szárú gumicsizmában közlekedjenek. Vagyis kötelezően a kijelölt úton kell haladni, még ha sáros, vagy vizes is, erre kell a vízálló lábbeli!

Ellenkező esetben a természetvédelmi őrök a terület elhagyására kérik meg az illetőt. A tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos – a kijelölt útvonal jól látható – ; aki mégis letér, azt a vonatkozó jogszabályok alapján szigorúan büntetni fogják.

A bírság elérheti az 50 000 Ft-ot is!

A nemzeti park a „tőzikés” jövőjének biztosítása érdekében a tansövény nyomvonalát is módosítani fogja, erre várhatóan a jövő évben kerül sor.

Addig is, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai mellett a tanösvény táblák segítik a terület bemutatását, illetve a természetjárás szabályait ismertető jelzések (piktogramok) „erősítik” a felelős természetjárást.

Azok a látogatók, akik a terület értékeit inkább szakavatott vezető segítségével szeretnék megismerni, a nemzeti parknál tudnak bejelentkezni.

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: