MME: madárbarátoknak szóló könyv jelent meg

Az emberi civilizáció globális környezet átalakítása félelmetes ütemben pusztítja az élőhelyeket és az állatfajokat. A tudósok és a természetvédelmi szakemberek figyelmeztetései a média segítségével napjainkban már a lakosság mind nagyobb részéhez eljutnak, ahhoz azonban, hogy az emberek tenni is tudjanak a folyamatok ellensúlyozása érdekében, eszközöket kell a kezükbe adni. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa ezzel a céllal írta meg a könyvet.

A könyv elsődleges célcsoportja az utca embere, aki felelős állampolgárként, szülőként, nagyszülőként szeretne tenni otthon vagy a munkahelyén az állatfajok megőrzéséért. További szempont volt, hogy a Madárbarátok nagykönyve napi szinten segítse az olyan szakmai érintetteket, mint az agrár- és erdőgazdálkodók, a pedagógusok vagy az ökoturizmus-szolgáltatók. A jóval több, mint félezer fotónak köszönhetően pedig felnőttek és gyerekek egyaránt érdeklődéssel forgathatják a könyvet.

A mindennapi használatra szánt, keménytáblás borítójú, A4-es méretű, 332 oldalas kézikönyv 23 fejezetben, 136 alfejezetben, a szerző 719 saját fotójával mutatja be a különböző témákat. Az első fejezet a lakott területek, a madárbarát kert, a lakótelep, az utca és a park növényzetével foglalkozik. Ezt követően a könyv közel teljes első fele a madárvédelemé. A klasszikus téli etetés és az odúkihelyezés mellett számos olyan új eszköz és módszer is szerepel itt, mint a tematikus etetőkertek és a mesterséges fészeküregek. Külön fejezetek tárgyalják a fecskék és a fehér gólya védelmét. A könyv közepén kapott helyet a legtöbb új megoldást tartalmazó rész, ami a nem madár állatcsoportok olyan eszközeivel foglalkozik, mint a bogártanyák, méhecskehotelek, béka- és gyíkvárak, természetvédelmi farakás, rőzserakás és komposztáló vagy éppen először a könyv lapjain publikált hangyaleső homoktálca.

Külön fejezetek tárgyalják az eddig megismert eszközök speciális alkalmazási területeit a lakótelepeken, ablakban, a fotózás és videózás, továbbá az ökoturizmus-fejlesztés és a környezeti nevelés kapcsán. Utóbbi szerep annyira fontos, hogy az élményt biztosító, szemléletformáló hatás növelése érdekében olyan eszközfejlesztést is tartalmaz, mint a látvány-méhecskehotelek. A könyv utolsó összefoglaló fejezete a szaporodó ember-madár konfliktushelyzetekkel és ezek lehetséges megoldásaival foglalkozik.

A könyv további újdonsága, hogy egyes tartalmi elemeihez, gyakran fejezet szinten, a szerző több mint 500 YouTube videója is tartozik, amit az internet segítségével bárki megtekinthet. Ezeket a kisfilmeket eddig közel 2,3 millió alkalommal nézték meg több mint 150 országból.

További részletek a könyvről, megvásárolható ITT>>>

(MME)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: