Jön a medvehagyma szezon, nagyobb lett a kíméleti terület a Mecsekben

Lassan ellepi a Mecseket a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény. Az ország legismertebb medvehagyma-termő területén előszeretettel szüretelnek az erdőben járók. A tavalyi előírásokhoz képest jogszabályi változás nem történt, azonban a tiltással érintett kíméleti terület bővült.

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben, nem védett területen

mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagyma-levelet is – gyűjthet

külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fő-t naponta.

Ennél nagyobb mennyiség szedéséhez az erdőgazdálkodó engedélye szükséges, amit a Mecsekerdő erdészeteinél lehet megvásárolni.

Figyelem! Védett területre vonatkozóan az engedély csak a Természetvédelmi Hatóság engedélyének megléte esetén ad ki az erdészet, kivéve az alábbi térképen narancssárga színnel jelölt kíméleti területekre, illetve a piros színnel jelölt fokozottan védett területekre vonatkozóan, ahol kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.

Az alábbi térképen tájékozódhatnak a Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdőterületek erdészeti beosztásáról. Sötétzölddel a védett területeket, pirossal a fokozottan védett területeket, narancssárga színnel a medvehagyma kíméleti területeket jelöltlék. (Ide kattintva érhető el egy statikus térkép, ami a kíméleti terület idei változását szemlélteti)

A térkép jobb fölső sarkában látható négyzetes ikonra kattintva új ablakban jelenik meg a Google térképkezelő felülete, amelynek bal oldali sávjában színmagyarázat és ki-be kapcsolható rétegek segítik a tájékozódást.

(Mecsekerdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: