Szavazz Te is az év vadvirágára!

A 2019-es Év vadvirágát újra a mozgalom kuratóriuma által kijelölt három, szép és izgalmas, figyelemre érdemes faj közül választhatjuk ki. Eldönthetjük, hogy a csendes vizek szerényen megbúvó ékessége, egy igazi „magyar” növény, vagy a keleti füves puszták hírnöke áll-e szívünkhöz legközelebb.

A szavazatok az Év vadvirága honlapján adhatók le december 31-ig, ezután adják majd hírül, hogy melyik növény is lett a 2019-es Év vadvirága.

Macskahere (Phlomis tuberosa)

Löszpusztáink, száraz tölgyeseink, erőszegélyeink növénye, elsősorban az Északi-középhegység peremén. Virágzása rapszodikus, csak a számára kedvező években hoz nagyobb számban virágzó hajtásokat, de jellegzetes tőleveleiről vegetatív állapotban is jól megismerhető.

Magyar zergevirág (Doronicum hungaricum)

Száraz tölgyesek, erdőszegélyek növénye. A Dunazug-hegyvidék, a Mátra és a Bükk területén szórványosan, másutt igen ritkán találkozhatunk vele. Kora nyári virágzása után visszahúzódik gumós gyöktörzsébe és levelei csak következő tavasszal jelennek meg újra.

Tündérfátyol (Nymphoides peltata)

Állóvizeink, holtágaink és lassan folyó vizű csatornáink ritka hínárnövénye. Kevés előfordulási helyén akár nagyobb számban is megjelenhet és a tündérfátyol-hínár társulás fő alkotója. Finoman rojtos szélű sárga virágai nyár közepétől őszig láthatók.

SZAVAZOK>>>

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: