Rita, a nőstény hiúz a Budakeszi Vadaspark új lakója

Múlt pénteken új lakó érkezett a Budakeszi Vadaspark hiúz kifutójába. A Rita névre keresztelt 8 éves nőstény hiúz egyelőre Csabi, a vadaspark ügyeletes szívtiprója mellett lakik a megosztott kifutóban, a távlati tervek között azonban szerepel a két állat összeszoktatása és tréningezése is. Rita érkezésével a látogatók a kárpáti hiúz mellett egy másik alfaj, az eurázsiai hiúz egy példányát is megcsodálhatják a vadasparkban. Az új jövevény ráadásul pótolhatja a tavaly elhunyt, 23 éves hiúzmatuzsálem, Hubert által hagyott űrt a vadasparkban és a látogatók szívében egyaránt.

A Budakeszi Vadaspark hiúzpopulációja Hubert távozása után egy főre csökkent, azonban Csabi, a „cicás” mosolyú hím mellé idén télen egy élettel teli nőstény, Rita érkezett. Bár a kezdeti beszoktatási idő alatt mindenképpen külön élnek, de Csabi új „mászókával”, “tribünnel” és tökéletes búvóhelyekkel kiegészült otthona elég teret és ingerekben gazdag környezet biztosít majd akár mindkettőjük számára. A két hiúz „nagykövet” együttes említésekor felmerülhet a szaporodás gondolata, azonban Csabi tavaszi ivartalanító műtétje miatt a közös utód csak fantázia maradhat.

A hiúzokat összeszoktatják

Mindezek ellenére a vadasparki szakemberek hosszú távú céljai között szerepel a két hiúz összeszoktatása és együttműködésre nevelése, ami Ritánál nagy kihívást jelent: a nőstény ugyanis Csabival ellentétben soha nem kapott személyre szabott tréninget, így sok türelem, kitartás és fokozott figyelem szükséges a vadaspark szakemberei részéről az állat kézhez szoktatásához. Ráadásul a hiúzok alapvetően magányos életmódot folytató állatok, ezért az összeszoktatás csak akkor lehet sikeres, ha a két állat elfogadja egymást. A tudatos nevelés eredményeképpen azonban a hiúzok remélhetőleg együttműködnek majd, és később az egymást követő látványetetések alkalmával is megcsodálhatják majd őket a látogatók.

Rita, a nőstény eurázsiai hiúz 2010. május 15-én született a lettországi Riga Zoo-ban, a Budakeszi Vadasparkba pedig a Nyíregyházi Állatkertből érkezett. A világon több mint 500 hiúzt tartanak állatkertekben, Magyarországon jelenleg 14 példány él vadasparkokban.

(Budakeszi Vadaspark)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: