Vadriasztó prizmákat helyeztek el az utakon Komárom-Esztergom megyében

A Vértesi Erdő Zrt. három vadászterület vadászatra jogosultja Komárom-Esztergom megyében mintegy 28.500 ha kiterjedéssel. A vadászterületeket a fő- és mellékutak gazdagon behálózzák, amelyek egyes szakaszain gyakoriak voltak a vad gépjármű ütközések. Az időnként jelentős anyagi kárral, illetve személyi sérüléssel járó balesetek megelőzése érdekében a tavalyi évben kihelyezett vadriasztó prizmák számát a pozitív tapasztalatok miatt a társaság tovább növelte.

A gímszarvas, valamint a dámszarvas párzási ideje alatt megnövekedett balesetveszélyre való tekintettel az ősszel további 71 darab multifunkciós vadriasztó prizmát helyeztek ki a 81. számú főút és a 8135. számú út balesetveszélyes szakaszain.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötött évek óta tartó együttműködési megállapodásnak köszönhetően van információ a legveszélyesebb útszakaszokról, így a Vértesi Erdő Zrt. szakszemélyzete ennek ismeretében, a veszélynek jobban kitett útszakaszokat tudja elsősorban ilyen berendezésekkel ellátni.

A vadriasztó prizma éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kiemelt baleset megelőzési szerepet lát el azáltal, hogy a gépkocsi fényszórójából a fénysugarakat bejuttatja az út mellett végighúzódó erdőbe és így elriasztja a vadat az úttest közeléből.

A vadelütések számának csökkenésében nagy szerepet játszik az is, hogy a közútkezelő tisztán tartja az útpadkát, és az erdőszéleket, hogy a vad észrevétlenül ne tudjon az útkorona közelébe kerülni, és a prizma működését az elhanyagolt, felnőtt növényzet ne akadályozza.

Ezeknek a megelőző intézkedéseknek köszönhetően lényegesen kevesebb baleset történt ezeken az útszakaszokon a prizmák kihelyezését követően. Kérjük a közlekedésben részt vevőket, hogy a szabályok betartása mellett körültekintően járjanak el a vadveszéllyel jelzett útszakaszokon és előzzük meg együtt az ebből származó baleseteket!

Vértesi Erdő Zrt.

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: