Ritka madarat láttak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

Fakókeselyű jelent meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Örvendetes, hogy az utóbbi években ez a ragadozó madár egyre többször tűnik fel Magyarországon.

A fakó keselyűk valaha gyakori vendégek voltak az alföldi tájakon, hiszen a Kárpátok hegykoszorúiban költő példányok rendszeresen jártak ide táplálkozni. A hatalmas dögevő madarak azonban (valószínűleg a táplálék megfogyatkozása miatt) a XX. század második felében már nagyon ritkán látogattak el hozzánk. Néhány éve viszont kezdenek újra visszaszokni, az ország több pontján (a Kiskunságban, a Balaton-felvidéken és a Hortobágyon) is feltűntek.

A legtöbb, szám szerint 19 példányt 2015-ben figyelték meg.

Az idei évben a mostani a negyedik megfigyelés. Leginkább az őszi időszakban jelennek meg, ilyenkor már a fiatalok is csavarognak, s az idősebb madarakat sem köti a fészekhez a fiókanevelés kötelessége. A Körös-Maros Nemzeti Parkban hosszú évek óta nem láttunk fakó keselyűt, így mostani feltűnése nagy eseménynek számít. A Montág-puszta felett repült át, mégpedig úgy, hogy két parlagi sas kergette, minden bizonnyal táplálékukat féltették tőle. A fakó keselyű szárnyfesztávolsága akár a három métert is elérheti, így rendkívül impozáns látványt nyújt. Sziklapárkányokon, kolóniákban költ, fészke az ember számára megközelíthetetlen. Hozzánk legközelebb (mintegy 350 kilométerre) Szerbia déli részén, nemzeti parki területen költ egy kolónia. Valószínűleg az ottani példányok egyike látogatott el a Csanádi pusztákra. A hatalmas szárnyakkal vitorlázó fakó keselyűk számára egy ekkora távolság megtétele nem jelent nagy kihívást. 

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, Fotó: Engi László)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: