Vízitúra indul Tatától Dunaalmásig az Által-éren

A tatai Öreg-tó téli leeresztésével felduzzasztott Által-éren 13 kilométeres vízitúrát szervez szombaton a Zöld Sziget Kör Egyesület. A túra teljesíthető kajakkal, kenuval, azonban számos otthon készített vízi járművel is indulnak a vállalkozó kedvűek.

Az evezősök mezőnye a Berta malomnál lévő starthelytől a dunaalmási zsilipig, a túra teljes hosszában követhető az Által-ér mentén kiépített kerékpárúton, az eseményre több száz résztvevőt várnak.

A kerékpárosok számára külön túrát szerveztek a közelben fakadó négy forrás, valamint az ártér és a folyó élővilágának megismerésére. Az 5-6 kilométer hosszú kerekezés közben természetvédelmi ökológus hívja fel a figyelmet a környék érdekességeire.

Az útvonal részletes térképe megtalálható a zszk.hu honlapon. A veszélyes helyekről, duzzasztókról, gátakról külön fényképes összeállítás tölthető le.

A szervezők felhívják az indulók figyelmét, hogy mentőmellény viselése 14 év alatt kötelező. A felduzzasztott víz sodrása erős, a vízitúrázásban járatlanoknak ajánlott gondoskodni vízhatlan tárolókról és száraz csereruháról.

A tatai Zöld Sziget Kör Egyesület idén 23. alkalommal rendezi meg a selmecbányai Mikoviny Sámuel emlékére szervezett vízitúrát. Nevéhez fűződik az 1700-as években a tatai mocsarak lecsapolása, a környék lakhatóvá, művelhetővé tétele, valamint a magyar térképészet megalapítása.

(MTI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: