Madarak ezrei lepték el a Biharugrai-halastavakat

Az ősz beköszöntével a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Biharugrai-halastórendszeren jelentős változások tapasztalhatók, megkezdődött ugyanis a madárvonulás.

A halastavak lecsapolása szintén elkezdődött, ez még vonzóbbá teszi a térséget a madarak számára. A lecsapolt tavak iszapfelülete ugyanis gazdag táplálékbázist rejt. A parti madarak közül szokás szerint a bíbicek vannak a legtöbben, számuk már eléri az ezret. Ezen kívül nagy godák, nagy és kis pólingok, füstös és pajzsoscankók, havasi és sarlós partfutók, valamint gulipánok kisebb-nagyobb csapataiban gyönyörködhetünk. Jól megfigyelhetők a parti madarak eltérő csőrformáiból adódó, egymástól jelentősen különböző táplálkozási stratégiák. 

Gulipánok (Fotó: Orbán Zoltán)

Egyre nagyobb tömegben vannak jelen a különböző récék, számuk már közelíti az ötezret. Mint általában, úgy most is tőkés récékből van a legtöbb. Megkapó látványt nyújtanak a nyári ludak tarlózni járó népes csapatai. A gázlómadarakat legnagyobb számban a nagy kócsagok és a szürke gémek képviselik, de még a kis kócsagok is itt tartózkodnak. Ahol ilyen nagy madártömegek gyűlnek össze, ott megjelennek az őket kísérő ragadozó madarak is. Jelenleg 8-10 rétisas tartózkodik a térségben, s szeptember eleje óta egy halászsas látványos vadászatában is gyönyörködhetünk. 

Az elmúlt napokban a szokásosnál lényegesen nagyobb seregélycsapatokkal találkoztak a szakemberek, százezres madártömegeket is láttak. A seregélyek rendszerint a nádasokban pihennek, ahol azonban a rájuk vadászó karvalyok és héják is gyakran felbukkannak. Várhatóan 1-2 héten belül megjelennek az első nagy lilik csapatok, melyeknek vonulása a legnagyobb látványosság a Kis-Sárréten.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: