Egyre népszerűbbek az erdei szálláshelyek

A turizmusba is átszivárognak az egyre népszerűbb egészség- és környezettudatos életmód hatásai. Az igényesebbé váló utazók választásakor ma már szempont a természetközeliség, ami magával hozta az erdei szállodák vendégkörének bővülését.

Az idegenforgalomban dolgozó szakemberek véleménye és a szálláshelyek tapasztalatai szerint átalakulóban van a turisztikai kereslet, ami már rövid távon a kínálatra is hatással lesz. A hagyományos célpontok, mint a vízpartok, fürdőhelyek és városnéző körutak mellett egyre nagyobb teret nyernek az természetközeliséget és az egészségtudatosságot hangsúlyozó helyek. A turizmus hőskorát idéző módon évről-évre nő azoknak a száma, akik a nyaralásukat aktívan, a szabadban töltik, üdülés közben gyalog vagy kerékpárral közlekednek és a gasztronómiában is a helyi ízeket, alapanyagokat keresik. Ezzel párhuzamosan bővül a természetközeli szálláshelyek és az erdei szállodák vendégköre is.

Ezeknek a trendeknek Somogy megye lehet az egyik nyertese. „Kaposvár és környéke, a Zselic kiválóan alkalmas az erdei turizmusra. A somogyi erdők adottságai, a változatos növény- és állatvilág, a különleges és egyedi attrakciók minden korosztálynak ajánlhatók. Túrázásra, lovaglásra, kerékpározásra alkalmas, kitáblázott útvonalak, tanösvények, ökocentrumok, tájházak, madárlesek teszik teljessé az élményt” – mutatta be a térséget Bocskai Ágnes, a Kaposvár és a Zselic vidéke TDM elnöke.

SONY DSC

A SEFAG Zrt. a változó igényekre reagálva nyitotta meg tíz évvel ezelőtt a Zselici Tájvédelmi Körzet szívében a Kardosfa Hotelt. A szálloda számára – az erdei szállások hazai trendjébe illeszkedve – az eddigi adatok szerint kiemelkedő év lesz 2018. A siker több tényezőnek köszönhető. Egyrészt szélesedik az a réteg, aki szívesen tölti egy erdőben a nyaralását: a már gyerekek nélkül nyaraló középkorúak és idősebbek mellett megjelentek a fiatalok és a családok is. Másrészt meghosszabbodott a szezon. Az erdei turisták egyre kevésbé érzékenyek az időjárásra, így a nyári főidényen kívül, kora tavasztól késő őszig nyüzsögnek a természetjárók a Zselicben.

Az erdei turizmus országszerte megfigyelhető fellendülésének okai között ott van a szálláshelyek javuló színvonala. Míg régebben az erdei szállás többnyire kulcsosházakat és egyszerű turistaszállókat jelentett, ma többcsillagos, minden igényt kielégítő szállodákat találunk többek között a Zselicben is. A Hotel Kardosfa például a közelmúltban kiérdemelte Somogy, Veszprém és Zala megyék kamaráinak próbavásárlásokat is magába foglaló minősítési eljárásában a Kamarai Védnöki Táblát.

(Sefag Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: