Gyűrűs gólyák bukkantak fel a Csanádi pusztákon

Három gyűrűs gólyát figyeltek meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. Kettőt Magyarországon, egyet pedig Németországban jelöltek néhány évvel ezelőtt a szakemberek.

(Kép forrása: nyirka.hu)

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságnak egy gazdálkodó jelezte, hogy kaszálás közben olyan gólyákat látott, melyeknek a lábán gyűrűk voltak. Az adatok leolvasása után kiderült, hogy az egyik gólyát 2015-ben a Bács-Kiskun megyei Madarason gyűrűzték, a másikat pedig 2016-ban a Pest megyei Farmoson.

Előbbi tehát mintegy 110, utóbbi pedig 133 km-re bukkant fel a korábbi gyűrűzési helyétől. A harmadik gólyát Németországban jelölték. Az egyik, Magyarországon gyűrűzött madarat azóta már Pitvaroson egy fészek mellett is látták, tehát valószínűleg itt költ. 

Hazánkban minden évben gyűrűznek gólyákat, változó számban, a fiókák mintegy 1-5 százalékát. Jelentős részük sajnos már fiatal korában, a vonulás során elpusztul, de sokakat évekkel később is viszontlátunk.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén is minden évben felbukkan néhány gyűrűs gólya. A rekordot az a példány tartja, amely már kilencedik alkalommal tért vissza Magyarcsanádra költeni. Ezt a madarat 2005-ben láttuk el jelölőgyűrűvel. A Csanádi pusztákon még mindig bőséges a gólyák számára a táplálék-felhozatal. Főként a Montág-pusztán vannak még vizes területek, ahol kétéltűek után kutathatnak. Emellett rovarokat is nagy mennyiségben találnak a környéken.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: