Veszélyes jövevény visszaszorításán dolgoznak Vas megyében

A kaukázusi medvetalp a Nyugat-Kaukázusból származó, óriási, 3–5 m magasra növő évelő növény. Dekoratív dísznövényként került az európai botanikus kertekbe. Hazánkban elsősorban patakok, folyók, utak mentén, települések közelében találhatóak kivadult állományai. Nedvével való érintkezés, annak furokumarin tartalma miatt súlyos bőrgyulladást okozhat.

2018. május 22-én, valamint 2018. június 6-án az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Vas Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztályának munkatársai felmérték az inváziós fajokról szóló Európai Uniós jegyzékben is szereplő kaukázusi medvetalp vépi állományát. Ezt követően az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság külső vállalkozóval megkezdte az állomány felszámolását.

A Vép belterületén található tövek a vegyszeres kezelést követően már száradni kezdtek, azonban szükséges lesz a több évi mechanikai és gyomirtóval történő kezelés is a jövőben az érintett területeken a teljes állomány felszámolásához.

A kaukázusi medvetalp eltávolítása, kaszálása, permetezése nagy körültekintést igényel, melynek alaptartozéka a védőruházat. A szabad bőrfelület növénnyel való érintkezése során az érintett pontot szappanos vízzel javasolt lemosni, napégés szerű bőrpírnál súlyosabb esetben orvoshoz kell fordulni.

A távoli tájakról, más kontinensekről behurcolt élőlényekkel kapcsolatos, tömegesen jelentkező problémák kezelése napjainkban a legnagyobb kihívást jelenti az emberiség léte szempontjából. Megoldásuk, amely sok esetben lehetetlennek tűnik, jóval túlmutat a természetvédelem tevékenységi körén és a globalizáció, a globális kereskedelem újragondolása, az emberi közösségek tudatos önkorlátozása nélkül sajnos kivitelezhetetlen lesz.

(Fera Gábor – Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: