Erdei kézműveskedés nyárra: használd fel újra!

Legutóbbi ErdőAlkotó kézműves blogbejegyzésünkben kavicsokon elevenedtek meg az erdő-mező állatai és növényei. Ezúttal is olyan ötleteket gyűjtöttünk össze, amiket a nyári szünetben ki is próbálhattok: a jelszó az újrahasznosítás!

Két tábor és nyaralás között a gyerekekkel unaloműző kézműveskedésbe kezdhetünk. A következő ötletekhez olyan alapanyagokat használhatunk fel, amelyek a kukába kerülnének. Barkácsolás közben pedig az újrahasznosításról és a takarékosságról is beszélhetünk a gyerekekkel.

1. Az erdő és élővilága papírgurigákból 

Melyik gyerek ne szeretné az állatokat? Ha az otthoni játékok között is megtalálhatók az erdő-mező állatai, akkor már csak erdei környezetet kell teremteni köréjük. A fenyőfákat, gombákat formavágás után festhetjük, színezhetjük.

Ha pedig elkészültünk az erdővel, akár rókákkal, medvékkel és sündisznókkal is megtölthetjük azt:

2. Kupakokból apró állatok

Szintén remek lehetőség a sörös, vagy műanyag kupakok újrahasznosítása, hiszen a segítségükkel festve, ragasztva, fűzve megelevenedhetnek a természet apró állatai. A kupakokat papírra ragasztva akár a Balaton élővilágát is megörökíthetjük, virágot formázva pedig kerti dekorációt is készíthetünk belőlük. Összefűzve kukacot és kígyót, siklót is varázsolhatunk.

3. Repülő rovarok műanyagkanálból

Megmaradt pár műanyag kanál? Remek alapanyag lehet katicák, pillangók és szitakötők készítéséhez. 

4. Csipesz újragondolva

Az előző tipphez hasonlóan, szintén az állat törzsét képezhetjük régi csipeszből. Egy kis ragasztással és festéssel új életre kelhetnek a fából vagy műanyagból készült fürdőszobai eszközök. 

5. Szemétből állati palackok

A PET-palacknak számos kreatív felhasználási módja létezik. Ezúttal mi maradunk az állatvilágnál: halat, világító szentjánosbogarat vagy épp teknősbékát alakíthatunk ki a műanyag alapanyagból.

Ha körbenézünk a lakásban, biztosan számos olyan tárgyat találunk, amit már kidobásra ítéltünk, már nem használunk. Ha azonban másképp nézünk a palackokra, kupakokra, műanyag kanalakra, a gyerekekkel remek kreatív program lehet újrahasznosítani őket. Ragadjuk meg a lehetőséget, és örökítsük meg hazánk állatfajait, illetve beszéljük át az újrahasznosítás fontosságát is!

(Erdeiprogramok.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: