Továbbra is érkeznek bejelentések kóborló medvékről

Még mindig érkeznek lakossági bejelentések kóborló medvékről a Bükki Nemzeti Park munkatársaihoz. Az összegyűjtött adatok szerint több példány mozog jelenleg is Heves megye területén. Az állatok jelenlétéről lábnyomaik és elhullajtott szőrszálaik is árulkodnak.

A szakembereket elektronikus térképen is rögzítik a már kivizsgált medveészlelések helyét és idejét. Gombkötő Pétert, a Bükki Nemzeti Park zoológiai szakreferense a heol.hu portálnak elmondta, bár nincs rá bizonyítékuk, hogy hazánk területén szaporodnának ezek a termetes állatok, a faj példányai gyakran tévednek át Szlovákiából, és szinte biztos, hogy léteznek határon átnyúló élettereik is.

Semmiképp ne hecceljük a medvét

A szakreferens hozzátette: a medvékkel való találkozások száma annyira elenyésző, hogy jelenlétük semmilyen veszélyt nem jelent. Előfordulhatnak persze balesetek, – mutatott rá – ám ezeket rendszerint az ember nem megfelelő magatartása váltja ki.

A medvék leggyakrabban a haszonállatokra jelentenek veszélyt, de az utóbbi hetek kóborló példányai a gyümölcsösökön kívül semmiben nem tettek kárt. A problémák elkerülése érdekében Gombkötő Zoltán szerint fontos összhangot találni a természetvédelem és gazdálkodók érdekei között. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága korábban már tett lépéseket az ügy érdekében: 2016-ban indított programjukban villanypásztorral segítik a kérelmező gazdákat, akik a farkas vagy medve ­jelenléte ­miatt veszélyben érzik állataikat.

Legutóbb épp cseresznyézés közben készült felvétel egy hazai példányról, de a Szolnoknál lubickoló medvéről is osztottunk meg videót. 

Gyümölcsösben záplálkozik épp a medve

Az ország több pontján új otthonra lelhetnek a nagyvadak

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója korábban az M1 műsorában elmondta, hogy újabban azért kóborolnak egyre gyakrabban Magyarországon medvék, mert a szlovákiai populáció egyre inkább kinövi az életterét. Hozzátette, ez egész Európában megfigyelhető jelenség.

Szűkebb hazánkban az Északi-­középhegységen kívül az Alföld­ egyes erdős területei is ideális élőhelyül szolgálnának a barnamedvék számára, de valószínűsíthető, hogy a Dunántúl egyes részein is élhető körülményeket találnának.

(Heol.hu, hirado.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: