Régi torony új köntösben – Fedezd fel a Boldog Özséb-kilátót!

Ezúttal a Pilis és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjáról, a Boldog Özséb-kilátóról jelentkezünk. Tudj meg többet az építményről, nézd meg a kedvcsináló fotókat, és fedezd fel Te is a nem mindennapi kilátót!

Merre induljunk?

A kilátó Pilisszentkereszt közigazgatási területén, Pilisszántó községhatárán található. Az építményt több irányból is meg lehet közelíteni: lehetőség van meredekebb útvonalon feljutni a pilisszántói Orosdy-kastélytól indulva, illetve a csúcs egy könnyebb túrával Pilisszentkereszt határából is bevehető. Ez utóbbi vonal Pest és Komárom-Esztergom megye határán fekszik, ahol a parkolási lehetőség is adott. Amennyiben babakocsival indulnánk útnak, vagy csak egyszerűen a könnyebb utat választanánk, akkor ezt az erdészeti mű- és földutat ajánljuk.

Korábbi túraajánlónkban pedig ajánlottunk egy hosszabb útvonalat is Dömöstől indulva, a Rám-szakadékon átkelve, Dobogókőt érintve, a Pilis-tetőn megpihenve. 

Régi torony új funkcióval

A rendszerváltás idején katonai területnek számított a torony környéke, melynek nyomai a mai napig láthatók az út során. A csúcson található hengeres formájú torony eredetileg földmérési célokat szolgált, majd a katonai tevékenységek megszűnése után az építményt a Földmérési és Távérzékelési Intézet, illetve egy meteorológiai megfigyelésekkel és az észlelések rögzítésével foglalkozó civil szervezet tartotta fenn.

A 2010-es években támadt az ötlet, miszerint az építményt a jövőben is hasznosítani lehetne – ezen gondolat mentén építették át a tornyot kilátóvá 2014-ben a Pilisi Parkerdő Zrt. vezénylésével.

A beruházás során a korábbi torony vasbeton falait meghagyták, illetve megmagasították. Az építmény köré pedig fából ácsolt lépcsősort építettek, míg a kilátó külső részét függőleges fatartók borítják be.

Páratlan kilátás

A Pilis-tető 756 méteres magasságával a Pilis és a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjának számít. A kilátót megmászva pedig még több mint 17 méterrel feljebb jutunk. A kilátótér teraszos jellegű, így minden évszakban kényelmesen csodálhatjuk meg a 360 fokos körpanorámát.  A távolból felsejlik többek között a Vörösvári-medence és a Budai-hegység is.

Az építmény előtt padokat és információs táblát helyeztek el, de lépcsőzés közben is érdekes információkat tudhatunk meg a falra szerelt plakátok segítéségével. Ezekből kiderül az is, hogy a kilátó Boldog Özséb esztergomi kanonokról kapta nevét. Ő alapította meg az egyetlen magyar férfi szerzetesrendet, a pálosok rendjét a 13. században. Özséb az 1200-as évek első felében hat társával együtt elvonult a mai Klastrompuszta és Pilisszentlélek környékére, ahol remeteként éltek a közeli barlangokban és erdőkben.

Túrázás előtt nézz körbe élőben!

A Pilisi Parkerdő és az Időkép több webkamerát is üzemeltet a kilátó környékén – van, amelyikkel a kilátást vehetjük szemügyre, és van, amelyik magát a tornyot mutatja élő felvételen. Mielőtt útnak indulunk, érdemes ránézni a közvetítésre, hiszen hitelesen megmutatja, éppen milyen időjárás, milyen körülmények uralkodnak a hegycsúcson.

(Gribek Tímea, Erdeiprogramok.hu)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: