Farkas is látogatja a Bükk kisvizes élőhelyeit (+Videó)

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2014-ben kezdett hozzá a Kelet-Bükki Tájegységben a kisvizek élőhely rekonstrukciójához, melynek célja a kétéltűek, hüllők életfeltételeinek biztosítása, javítása.

Köztudott, hogy a hegység viszonylag szegény vízfolyásokban, méretesebb víztestekben. Számos esetben fordul elő, hogy a különböző gőte- és békafajok a feltáró utak keréknyomaiban, tócsákban kénytelenek szaporodni – megpróbálva túlélni. “Kötelességeink közé tartozik ezen változtatni, a lehetőség megteremtése után nagy kedvvel kezdtünk a gyakorlati megvalósításhoz” – olvasható az igazgatóság közleményében. 

A répáshutai, a bükkszentkereszti és a kisgyőri községhatárban számos helyen újítottak fel ilyen élőhelyeket. Ezek mindegyike egykoron természetes úton, mélyedésben keletkezett, majd az idők során feliszapolódott dagonyává vált. Ezek a talaj, ágak eltávolítása után komolyabb mennyiségű vizet képesek tárolni, ami pedig napjaink csapadékszegény viszonyai mellett ugyancsak felértékelődik.

A képek tanúsítják, hogy nemcsak az eredeti cél teljesült: gyepi béka, barna-, és zöld varangy, foltos szalamandra, alpesi gőte számos egyede érkezett szaporodni. “Törekvéseink jutalmaként éltük meg az egyik rejtett erdei tavacskát meglátogató szürke farkas és fekete gólya láthatóan otthonos jövés-menését” – áll a közleményben.

(Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: