10+1 dolog, ami jó, ha helyet kap a túrahátizsákban

Akár a családdal ruccantok ki a hétvégén a szomszéd erdőbe, akár egy hosszabb túrára készültök, fontos, hogy mindig megfelelő öltözékben és a legfontosabb felszerelésekkel vágjatok neki az útnak. Íme, 10+1 dolog, ami mindenképp legyen nálatok!

1. Elsősegély doboz – Az egyik legfontosabb, hogy sérülés esetén legyen nálatok egy alap ellátást biztosító kis csomag. Ha elestek és felhorzsoljátok a térdeteket, vagy épp egy szúrós növény ága húzódik végig a bőrötökön, jó ha van nálatok sebtapasz, sebkötöző. Különböző fájdalomcsillapítók, betadin, fásli is helyet kaphatnak a táskában, de allergiásoknak is érdemes bekészíteniük a legfontosabb gyógyszereiket. Persze senki sem szeret több kiló súllyal kirándulni, de baj esetén mégis jól jönnek ezek az apróságok. Reméljük, nem kell használnotok őket!

2. Elegendő folyadék, élelem – Ez tűnik a legalapvetőbb felszerelésnek, mégis sokan nem fordítanak rá kellő figyelemet. Indulás előtt tervezzétek meg, hogy kb. hány kilométert fogtok menni, ehhez mérve vegyetek magatokhoz elég ételt, italt. Nyári hőségben számoljatok több vízzel, ha nem lesz a közelben forrás, akkor még többet töltsetek otthon a kulacsba!

3. Esőkabát – Nyár közepén minek vigyek esőkabátot? Hányszor hallottuk már ezt a kérdést! Pedig hétről hétre tapasztaljuk, hogy a meleg napokon is hamar kialakulnak záporos órák. Ha az erdőben ér az eső, hidd el, örülni fogsz egy ruhaneműnek, amitől száraz maradhatsz!

4. Bicska és/vagy kés – Nem is kell magyarázni, hiszen száz oka is van annak, hogy miért hasznos, ha van nálad egy vágóeszköz!

5. Térkép, iránytű vagy GPS – Ha nem a szokásos erdei sétára indultok, mindenképp legyen nálatok valamilyen tájékozódási eszköz. Az okostelefonok segítségével már letölthető túraútvonal leírásokat is használhattok, de a hagyományos útbaigazító eszközök is nagy segítséget nyújtanak, ha nem vagy benne biztos, hogy épp jobbra vagy balra tarts!

6. Power bank – Persze, persze, telefon nélkül is van élet, de…. Külső akkumulátortöltő vagy egy-két plusz aksi a táskába nélkülözhetetlen lehet, ha a GPS-t a telefonodon használod. Nem mellesleg már több olyan túraútvonal is létezik, aminek teljesítéséhez QR-kódot is le kell olvasni. Bár reméljük, veletek nem fordul elő, de ha eltévednétek, szintén életmentő tud lenni, ha a segítségkérést nem szakítja meg a lemerülést jelző pittyegés! A fotózásról, videózásról nem is beszélve.

7. Plusz egy pár zokni – Ha közvetlenül esős idő után keltek útra vagy az ösvény forrás, patak mellett, esetleg éppen ezeken keresztül visz (pl. Rám-szakadék), nem árt, ha van nálatok tartalékban egy meleg, száraz zokni. Higgyétek el, jól fog jönni!

8. Szúnyog- és kullancsriasztó – Nem egy olyan ismerősünk van, akit elkerülnek a szúnyogok, de valljuk be őszintén, a legtöbb embert megtalálják. Gyógyszertárakban, de a legtöbb üzletben is lehet már kapni riasztó sprayt, ami mindkét élősködő ellen védelmet nyújt egy ideig. Mielőtt beértek az erdőbe, fújjátok be magatokat, és nézzétek meg, hogy a leírásban hány órás védelmet tüntetnek fel, eszerint ismételjétek meg a folyamatot később is. 

9. Gyufa vagy öngyújtó – Ennek az apró eszköznek a hasznossága sem szorul túl sok magyarázatra. Ha tábortüzet gyújtotok – szigorúan csak engedélyezett időszakban, a kijelölt helyen – mindenképp egyszerűbb dolgotok lesz, ráadásul nem foglal sok helyet.

10. Elemlámpa/fejlámpa – Ha szürkület után is az erdőben tartózkodtok, mindenképp kapjon helyet a hátizsákban egy erős fényű zseblámpa, hogy lássátok, hová is léptek. A fejlámpa előnye, hogy a kezeket szabadon hagyja, így kényelmesebben és biztonságosabban lehet haladni. Amennyiben éjszakai túrára indultok, érdemes lehet plusz elemeket is becsúsztatni a zsebetekbe, hogy ne érhessen meglepetés. Ha véletlenül eltévedtek, és éjszakáig nem találtok ki az erdőből, akkor is nagyon hasznos lesz. Persze a telefonok többségében is van már elemlámpa funkció, ahhoz pedig a korábban említett powerbankot ajánljuk.

+1 Madár és/vagy növényhatározó – Bár nem tartozik az életmentő, nélkülözhetetlen felszerelések közé, mégis helyet szerettünk volna szorítani a határozóknak is. Aki kirándulni indul, az joggal szeretné tudni, hogy mi is pontosan az, amit maga körül lát. Persze, ha lehetőség van rá, le is lehet fotózni, és később otthon utána nézni, de a megörökítésre nem mindig van lehetőség.  Ha nem áll módotokban még egy-két könyvet is bepréselni a táskába, akkor érdemes letölteni az MME madár- és kétéltűhatározó alkalmazását, vagy épp az OEE Fa Book, fahatározó applikációját

A legfontosabb felszerelésekről olvashattatok, de persze ezeken túl még számos hasznos dolgot magunkkal vihetünk az erdőbe – ez függ a kirándulók igényeitől is. Nálatok mi az, ami nem maradhat ki a túrahátizsákból?

(Erdeiprogramok.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: