Útnak indultak az idei első erdei vándortáborozók a Börzsönyben

Az Erdei Vándortáborok 2018-as szezonját június 21-én nyitotta meg hivatalosan Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Nagy János az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Kiss László vezérigazgató és Balla Mihály a térség országgyűlési képviselője. Az eseményre a börzsönyi útvonal egyik táborhelyén, az Ipoly Erdő Zrt. kezelésében lévő Kútbereki turistaháznál került sor, ahol egyben az erdőgazdaság által korábban felújított szállásépületet is bemutatták a nagyközönségnek.

Az Erdei Vándortábor Program egyes útvonalain hét nap alatt 60-80 kilométert tesznek meg a felsős és középiskolás diákokból álló csoportok. A szervezők a szállás és az étkezések biztosításával, az útvonalak kijelölésével segítik a kísérő tanárok munkáját. Az 5 útvonalon összesen 350 kilométernyi utat jelöltek ki, és 18 táborhelyet létesítettek, ahol jellemzően tábori ágyakkal berendezett sátrakban szállnak meg az egymást követő csoportok, és tisztálkodási, valamint a legtöbb helyen áramvételi lehetőség is az Erdei Vándorok rendelkezésére áll. Minden útvonalon kulturális és erdei iskolai programokon is részt vesznek a diákok, hiszen a vándortáborok célja az egészséges kikapcsolódás biztosításán túl a magyar tájak értékeinek bemutatása is.

Nagy János az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, Kiss László az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója és Balla Mihály országgyűlési képviselő

A Vándortábor Programot az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda indította útjára 2017-ben, hogy kormányzati támogatással segítsen újraéleszteni a már-már eltűnő vándortáborozási hagyományokat. A vízi és a kerékpáros lehetőségek mellett a hagyományos gyalogos, erdőben zajló vándortáborokat az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, a helyi erdőgazdaságok – a Bakonyerdő Zrt., az Ipoly Erdő Zrt., az Egererdő Zrt., a Mecsekerdő Zrt és a Pilisi Parkerdő Zrt. – aktív szakmai közreműködésével. A program részeként az elmúlt egy év alatt mintegy 700 pedagógus végezte a el a gyalogos vándortábor-vezető továbbképzést, hogy megfelelően felkészülve vághassanak neki diákjaikkal a magyar erdőknek.

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért Felelős kormánybiztos

A börzsönyi Erdei Vándortábor útvonala a Börzsöny északi, északkeleti felén halad, tudatosan nem a frekventált Dunakanyar felőli részén, vagy az ugyancsak népszerű Magas-Börzsönyben, hiszen így a gyerekek megismerhetik a kevésbé népszerű, ám látványban és élményekben igen gazdag részét is a Börzsönynek. Így a vándortáborozók ezen az útvonalon a Börzsöny rejtettebb, vadregényesebb arcát fedezhetik fel.

2018-ban a börzsönyi vándortáborok az iskolai szünet első napjától majdnem az új tanév kezdetéig, június 18-tól augusztus 20-ig teltházzal működnek. Az ország számos tájáról, Bajától Miskolcig, összesen 22 iskolai csoport, majd 450 gyermek fog maradandó tábori élményeket szerezni, a Diósjenőtől Bernecebarátiig tartó börzsönyi útvonalon megtett majd 55 km-nyi vándorlás során, ahol még kerékpár nyergébe is pattanhatnak majd, hogy egy rövid szakaszon a kerékpáros vándorlás élményével is gazdagodjanak.

Az országos Erdei Vándortábor program 2017-es induló évében a táborok technikai alapjainak lefektetése során, a gyermekek és kísérőik kényelmének érdekében, a táborhelyeket főként a már meglévő erdőgazdasági infrastruktúrára alapozták, erdei iskolák, erdészházak bevonásával.

Ilyen a jelenlegi helyszín is, a felújított és új funkciót kapott egykori érsekségi erdőőri ház, a Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád táborhely is, a nagyobb létszámú táborozásra kialakított környezetével együtt.

Az egykori épületet Vaszary Kolos esztergomi érsek építette 1900-ben őrháznak. Az épület eredetileg két ikerházat foglalt magába, amiből a 70-es években egyet elbontottak. A rekonstrukciós munkálatok során a hajdani ikerházrész újra megépítésre került. Az épület néhány éve a közjólét szolgálatába került, erdei turistaszállásként, az új tetőtéri rész pedig matracszállásként üzemel.

További információk az Erdei Vándortábor Programról>>>

Facebook>>>

További információ a Kútbereki Turistaház, Matracszállás és Nomád Táborhelyről>>>


(Ipoly Erdő Zrt., OEE, Fotók: Nagy László)

erdeiprogramok_header

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: