Pöttyös lepkék tucatja lepi el az erdőket, mezőket

Az utóbbi hetekben több helyen is kirándultunk a Pilisben és a Dunakanyarban. A nyári virágokon gyakoriak a nektárt szívogató, a szivárvány minden színében játszó pillangók, azonban van egy rovar, ami tömegesen van jelen az erdőkben. Több olvasónk is kérdezte már, hogy pontosan mi is az az apró állat, ami a túrázások során szinte minden méteren előfordul az erdőben. Íme, pár érdekesség!

Fehérpettyes álcsüngőlepke (Amata phegea)

A lepke teste feltűnően karcsú, hosszú, viszont szárnyai kicsinyek. Ahogy azt az elnevezése is mutatja, kéken irizáló fekete szárnyain fehér pettyek találhatók, míg potrohán két sárga gyűrű látható.

Június-július táján leggyakrabban az erdei ösvények mellett növő virágokon csüng, vagy épp réteken, mezőkön találkozhatunk vele, ahogy épp nektárt szívogat. Hazánkban elterjedt, így nem sorolható védett kategóriába. Jelenléte hazánkban annyira intenzív, hogy időnként tömegesen fordul elő.

A határozó szerint a fehérpettyes álcsüngőlepke “rossz repülő”: alacsonyan, kacskaringózva száll, így nem meglepő, ha a kirándulóknak is nekiütköznek vagy épp rájuk szállnak. 

A pillangó hernyóként telel: ekkor dús, barna szőrzettel rendelkezik, feje és lábai pedig sötétpirosak. 

A következő hetekben biztosan találkozhatunk még velük kirándulásaink során. 

(Erdeiprogramok.hu)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: