Hazánk kincse: megújult a Tartós szegfű tanösvény

A Kiskunmajsa-Bodoglár környéki homokbuckások őrzik Európa egyik legritkább virágjának, a tartós szegfűnek kiemelten fontos élőhelyét. A Bodoglár és Tázlár között félúton elhelyezkedő, a növényt és élőhelyét bemutató tanösvény megfakult és részben elavult információs tábláit a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kicserélték és megújították. Most már egységes megjelenéssel, felújított tartalommal állnak a kirándulók rendelkezésére.

(Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

A tartós szegfű (Dianthus diutinus Kit.) kizárólag Magyarországon fordul elő, a Duna-Tisza közén mindösszesen 10 előfordulási helye ismert. A Homokhátság fogyatkozóban lévő, borókás, vagy galagonyás nyáras ligetekkel tagolt évelő nyílt homokpusztagyepek a természetes élőhelye.

A bennszülött tartós szegfű természetvédelmi helyzetének javítása érdekében a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Szegedi Tudományegyetem és Kiskunmajsa Város Önkormányzata együttműködésével, Európai Uniós forrás igénybe vételével LIFE-Nature természetvédelmi projektet valósított meg 2006 és 2011 között, mely a faj legfontosabb előfordulási helyein élőhely-fejlesztési beavatkozásokat és az állományok megerősítését tűzte ki célul.


 
A tartós szegfű és élőhelye különleges természeti értékei a kiskunsági tájnak, széleskörű megismertetése és a védelmi intézkedések bemutatása a természetvédelmi projekt egyik kiemelt feladata volt. A növény élőhelyén május elejétől októberig láthatunk éppen nyíló virágokat. E hosszan tartó virágzási időszak ellenére mégis kevesen ismerték és láthatták e ritka fajt. Aki azonban végigjárja a Tartós szegfű tanösvényt, mely egy kilométer hosszan kanyarog a bodoglári homokbuckák között, nagy eséllyel megtalálja.
 
 A tanösvény részeként a homokfelszín és a növényvilág védelme érdekében 500 méter hosszúságban pallósor épült ki. Kilenc információs tábla segítségével a látogatók nem csak a tartós szegfűvel és élőhelyével, hanem a fennmaradását veszélyeztető legfontosabb tényezőkkel és a védelme érdekében tett természetvédelmi tevékenységekkel is megismerkedhetnek.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható

Megközelítés: a Soltvadkert-Kiskunmajsa közötti közúton, Tázlár és Bodoglár települések között, a 16,3 km szelvénynél, a táblával megjelölt földútnál kell betérni.


(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: