Felmérték a gémtelepeket a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A korábbi évekhez hasonlóan idén is május végén végezték el a szakemberek a Körös-Maros Nemzeti Parkban található gémtelepek légi felmérését. 

“A Biharugrai-halastavak és a környező mocsarak felett lerepültük azokat a helyeket, ahol korábban is voltak gémtelepek, s azokat, ahol komoly esély van arra, hogy új fészkelőhelyek alakulhattak ki” – olvasható az igazgatóság közleményében.

A felmérés során 215 pár nagy kócsagot számoltak:

A Begécsi-halastavak közül a Nagy Sziki-tóban és a 8-as számú tavon, az Ugrai-tavak közül pedig a Zöldhalmi-tóban találtak telepeket. Az Ugrai-réten szintén van egy kócsagtelep. 

Kanalasgémeket két helyen láttak: a Begécsi 9-es tavon 40 párat, az Ugrai-réten pedig 20 párat. A tavalyihoz képest ez kismértékű növekedést jelent.

“Megállapítottuk, hogy a kisebb testű gémeknek – amilyen például a kis kócsag, a bakcsó és az üstökösgém -, jelentősebb telepei vannak Biharugrán a Zöldhalmi-tóban, valamint az Ugrai-réten. Ezek a gémfélék fentről nehezen mérhetők fel, így számukat csak később, a földi megfigyelések után lehet majd meghatározni.”

Fotó: Puskás József, KNPI

A nemzeti park szakemberei a légi felmérés során készítettek néhány felvételt azokról a környező mocsarakról is, ahol nincsenek ugyan gémtelepek, de fentről nézve pontosabb képet kaphatunk az ottani élőhelyekről. Megállapították, hogy mind a mocsarainkban, mind az élőhely-rekonstrukciókon nagyobb vízborítások vannak, mint a tavalyi év hasonló időszakában és több a nyílt vizes terület is. Mindez a kora tavaszi és a májusi jelentősebb csapadéknak köszönhető. 

“A Kardoskúti Fehértó részterület térségének gémtelepeit is felmértük. Mivel a gémfélék számára a vízzel borított avas (több éves) nádasok és a nagy vízfelületek jelentik a legfontosabb élőhelyet, így ezeket a területeket vettük górcső alá. A mintegy 300 méteres magasságból a világos színű gémféléket – nagy kócsag, kis kócsag, kanalasgém – jól meg tudtuk figyelni. A légi felmérés során összesen négy gémtelepet találtunk. A legnépesebb a Kakasszéki-tavon van, ahol a költőpárok száma meghaladja a 100-at. A Sóstói-éren néhány tucatnyi pár fészkel. A két további helyen csupán néhány pár nagy kócsagot találtunk” – áll a közleményben.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: