Tiszavirágzás: különleges videó készült az átalakulásról

Idén szokatlanul korán jelentek meg a tiszavirágok, május 28-án már lehetett látni néhány példányt – mondta Gál János, a Hortobágyi Nemzeti Park természetőre.

“A tiszavirágzás a Tisza-tó térségében június 15-e környékén szokott lenni, ilyen korán még soha nem láttunk a térségben tiszavirágot” – emelte ki. Hozzátette azt is, hogy a korai előrajzás okát nem tudják megmagyarázni, de a hirtelen jött nagy meleg állhat a háttérben.

“Május végén a 30 fokos felmelegedés viszonylag ritka, illetve a Tisza felszíni vízhőmérséklete 23-24 fokos, ami szintén szokatlan ebben az időszakban. Talán ez lehet az oka, hogy most egy kicsit hamarabb elkezdtek kibújni a lárvabőrből a kérészek” – mondta.

Gál János azt is elmesélte hogy általában egy-két nap a fő rajzás, amikor a legnagyobb tömegben vannak a tiszavirágok, előtte pár nappal vannak előrajzások, illetve utána egy-két nap utórajzás szokott bekövetkezni.

A főrajzás idején több milliárd kérész van a Tisza-tavon

A tiszavirágzás idejére túrákat is szerveznek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnál, ezeknek az idejét egyelőre még nem lehet tudni. A nemzeti park munkatársai folyamatosan figyelik a vizet, az eredményeket felteszik a honlapjukra, amelyből kiderül, hogy milyen intenzitással látható már a tiszavirágzás – mondta Gál János.

A kérészek rövid életének fontos mozzanatát, a vedlést nézhette végig Király Mariann, akinek a lábára pottyant egy tiszavirág és vedleni kezdett. Mi is megnézhetjük:

(infostart.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: