Nem lövik ki a Kiskunságban kóborló medvét

A kóborló medvével kapcsolatban az interneten felröppentek a rémhírek, miszerint az állatot azért keresik, hogy lelőjék. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közleményében híreket tudhatunk meg a medve nyomozás aktuális helyzetéről, illetve a szakemberek megnyugtatnak mindenkit, a cél nem az állat kilövése! 

Még zajlik a keresés

A medve utolsó ismert helyzete Tömörkény külterülete volt, de a ma délelőtti felhőszakadás jelentősen nehezítette a keresőcsapatok dolgát, mivel minden nyomot elmosott az eső. Az eddigi mozgása alapján az látszik, hogy dél felé halad a Tisza vonalában a 2-3 évesre saccolt, ivarérettség határán álló fiatal hím példány. Pontos tartózkodási helyének a felderítése ezekben a percekben is folyik. A Készenléti Rendőrség kollégái éjjel hőkamerával segítik a nyomon követést, nappal drónnal is keressük, ám a sűrű növényzetben nem könnyű az észlelése.

Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy nem célunk az állat kilövése!

Egy fokozottan védett faj egyedéről van szó, fő cél a lakosság és az állat biztonságának garantálása. Ha a helyzet úgy kívánja, Dr. Sós Endre a Fővárosi Állat- és Növénykert vezető állatorvosa és Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója altató lövedékkel kábítja el az állatot. Ez esetben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai műholdas jeladóval ellátott nyakörvet tesznek rá, majd visszaszállítják a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területére, ahol arra alkalmas medve-élőhelyen szabadon engedik.

Az eddigi megfigyelések alapján a medve nem tanúsított agressziót, nem veszélyeztetett sem embert, sem háziállatot. Ennek ellenére semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni! Egy kóborló fiatal példányról van szó, akinek a legcélszerűbb szabad utat adni, mozgását nem akadályozni.

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: