Rétisas fiókákat gyűrűztek a Pilisi Parkerdőben

Sikeresen meggyűrűzték a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészet területén tavasszal kikelt rétisas fióka párt. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) szakemberei által irányított program során a két fiatal tojó egyedi azonosítókat kapott, amik lehetővé teszik későbbi megismerésüket, és életútjuk megfigyelését.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is sikeres volt a költés a Dunától néhány kilométerre, a Pilismaróti Erdészet területén fészkelő rétisas párnál: a fészekben április elején ugyanis két tojó látott napvilágot.

A rétisas hazánkban igen ritka, fokozottan védett madár, egymillió forintos természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriába tartozik. Ez a nagytestű, impozáns ragadozó különösen a kotlási időben érzékeny a zavarásra, ezért a DINPI az erdészettel közösen már télen egy őrzött védőzónát alakított ki, amellyel sikeresen biztosították a fészkelő hely nyugalmát. A ritka madarak jóléte érdekében indított természetvédelmi program a fiókák kikelése után is folytatódott, hiszen a néhány hetes fiatalokat a későbbi azonosíthatóság érdekében sikeresen meggyűrűzték. A mintegy 15 méter magasan lévő fészekben elvégzett, nagy odafigyelést igénylő művelet jól sikerült, a fiókák növekedése így a természetvédelmi és erdész szakemberek folyamatos ellenőrzése mellett folytatódhat.

A Pilisi Parkerdő Zrt. a gondjaira bízott erdőterület kezelése során a természetvédelmi feladatokat is az erdőgazdálkodás integrált, szerves részeként végzi. Ebből a szemléletből fakadóan alkalmazza mind szélesebb körben a folyamatos erdőborítást biztosító örökerdő-gazdálkodás módszerét. Az ilyen módon kezelt erdők fajokban gazdagabbak és szerkezetükben változatosabbak, nagyobb bennük a biológiai sokféleség. Ennek jele – és az erdőkezelési módszer helyes irányának bizonyítéka – több fokozottan védett madárfaj sikeres fészkelése a térségben, ugyanis a rétisas mellett két fekete gólya pár is évek óta eredményesen neveli fel fészekalját a Pilismarót környéki hegyvidéken.

(Pilisi Parkerdő Zrt.)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: