Több mint húsz éve nem volt annyi pásztormadár hazánkban, mint idén

A Közép-Ázsia és Dél-Kelet-Európa sztyeppéin fészkelő pásztormadarak évről évre megjelennek hazánkban májusban tavaszi vonulásuk során, sőt időnként még fészkelnek is nálunk. Idén azonban nagyobb létszámban érkeztek: a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság közleménye szerint 1995 óta nem jelent meg ilyen nagy számban a madár hazánkban.

A seregélyek rokonságába tartozó, de azoknál színesebb pásztormadarak kisebb-nagyobb csapatai május vége felé szoktak nálunk megjelenni, és június elejére rendszerint el is tűnnek. Bizonyos években fészkelnek nálunk, erre legutóbb a Hortobágyon volt példa 1994-1995-ben.

Fészkelőterületük Közép-Ázsia és Dél-Kelet-Európa sztyeppéi és félsivatagos területei, telelőhelyük pedig Dél-Ázsia.

Invázió idején nagy tömegben jelennek meg szokásos költőhelyeitől északnyugatra, így Közép-Európában is.

Azt nem tudjuk pontosan, mi az oka a tömeges megjelenésnek, talán a több táplálék vonzza őket ide. Azt egyelőre még nem tudhatjuk, idén fészkelni is fognak-e hazánkban, vagy júniusban ismét eltűnnek.

Követik a legelő állatokat

Nevüket arról kapták, hogy a legelő nyájakat, csordákat követik, és a környezetükben található rovarokat szedegetik. Kedvelik a sáskákat és más egyenesszárnyúakat, de előszeretettel táplálkoznak a gyümölcsösökben, kedvencük a cseresznye.

Népies neve rózsaseregély, mivel rendszerint seregélycsapatokba vegyülve láthatjuk, tollazata pedig rózsaszín és fekete tarka.

Elsősorban alföldi környezetben, füves pusztákon van esély látni őket, az igazgatóság fotói Miklapusztán készültek pár napja.

(Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság nyomán, Fotók: Kovács Sándor)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: