Idén háromszáz pár nyári lúd költött a Kis-Sárréten

A tavalyihoz hasonlóan idén is mintegy háromszáz pár nyári lúd költött a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén.    

Ezen a tavaszon az átlagosnál jobban elhúzódott a fiókák kikelése, aminek oka valószínűleg a márciusi télies időjárásban keresendő. “Az első fészekaljakat már március végén láttuk, a legtöbb család április közepén került szem elé, de még most, május elején is találkozunk frissen kikelt fiókákat vezető ludakkal. Ez utóbbiak már pótköltésből származnak.” – olvasható a nemzeti park közleményében. 

Az átlagos 4-6 fiókás családok mellett most több olyan párt is megfigyeltek, melyek csupán 1-3 fiókát vezettek. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a kotlási időszakban a hideg miatt kialakult jégrétegen a szőrmés ragadozók is be tudtak jutni az egyébként biztonságos fészkekhez. 

A legtöbb család – csaknem ötven -, a Begécsi-halastavakon mutatkozik. A Sző-rét környékén is jó volt a szaporulat, így a Bihari Madárvárta kis tavain jelenleg 25 családot figyelhetünk meg. Az említett helyeken kívül a Kivágási-legelőn, Kisgyantén és a Kisvátyoni mocsarakban is rendszeresen láthatunk legelésző családokat.

(Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: