Védett madarak fészkelnek a pomázi Kő-hegynél – Lezárták a területet

A természetjárók és kirándulók körében méltán népszerű pomázi Kő-hegy néhány szikláját a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi okokból átmenetileg – jól látható módon szalagozással és kitáblázással – lezárta.

Erre az idén megtelepedett és eddig sikeresen költő fokozottan védett madárfaj érdekében volt szükség. A költőpár a hétköznapi zavarást jól viseli, azonban az extra hétvégi (szünidei) forgalom váratlan, a pár számára akár tartós zavarással járó helyzeteket okoz, amely a költés veszélyeztetésével jár (kirándulók hosszan időznek a sziklákon, hangoskodnak, táboroznak, esetleg a szikla alá mennek, körbejárják, vagy más ötletes módon – nem tudatosan – zavarják a költést).

A kilátás továbbra is zavartalanul és biztonságosan élvezhető a Petőfi-pihenő kiépített kilátóhelyéről.

Kérjük a tisztelt túrázók megértését a korlátozással kapcsolatban, hozzájárulva ezzel a Pilis gazdag élővilágának megőrzéséhez!

A lezárást a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 12 §. (2.) b. pontja teszi lehetővé, valamint a természetvédelmi hatóság a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 37 §. (2.) pontja alapján meghozott határozata tartja fent.

Megjegyzés (szerk.): többen olvasónk is kérdezte, hogy pontosan milyen fajról van szó, hiszen ez az információ a közleményből nem derül ki. A DINPI az alábbi választ fűzte a cikkmegosztáshoz a Facebook-oldalukon: 

“A cikkben szándékosan nincs megemlítve a faj neve. Sajnálatos módon sok ember ártó szándékkal keresi fel a védett madarak költőhelyeit és nem akartuk ezt az információt megosztani az orvvadászokkal.

Megértésüket köszönjük!”

(Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: