Purhabot nyomtak a gyurgyalagok fészkeibe Ménfőcsanakon

Lakossági bejelentésre vonultak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei szerdán Győr-Ménfőcsanakra, ahol egy löszfalban több tucatnyi lyukba purhabot fújtak ismeretlenek – az ott fészkelő gyurgyalagok üregeibe.

Kívülről összesen 34 kézzel betapasztott üreget és 33 purhabbal „kifújtat” számláltak meg, de később kiderült, sok helyen a kézzel betapasztott lyukak mögött is ilyen töltőanyagot nyomtak az üregbe. A szakemberek értesítették a rendőrséget, akik helyszíneltek a családi házas övezet végén lévő dombtetőn. A madarak elpusztítása, vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása is bűncselekmény.

Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának őrszolgálat vezetője a megszabadított fészkelőhelyekbe egy másfél méter hosszú endoszkóppal vizsgálta, elhullott fiókát vagy tojást nem találni-e benne. A löszfal előtt már kiérkezéskor mindkettőből találtak egyet.

Bár ebben az esetben nem erről volt szó, de Váczi Miklós elmondta: “szeretnénk mindenkinek felhívni a figyelmét, aki építkezik: a földmunkák során nap végén ponyvahálóval takarják le az érintett részeket, mert a fecskék és a gyurgyalagok másnapra könnyen fészkeket találhatnak ott. Ekkor viszont fel kell függeszteni a munkát.”

A nemzeti park munkatársai végül három elpusztult madarat találtak, kettő a lyukban fulladt meg. “Az egyik megpróbált egy oldaljáratot vájni, s kitörni, de még 30 centiméter hiányzott neki: sajnos megfulladt.”

A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj. Elpusztításuk, vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása is bűncselekmény.


(kisalfold.hu)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: