Felkészültek a nagy kiterjedésű erdőtüzek oltására Somogy megyében

Tűzoltók gyakorlatoztak a somogyi erdőkben, aminek segítségével a lánglovagok felkészülhetnek egy esetleges erdőtűz leküzdésében a környéken. 

Somogy értékes erdő állományát meg kell óvnunk, ennek a kincsnek a védelme közös feladatunk – mondta Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató a gyakorlat megnyitóján.

Spingár Péter, a Sefag Zrt. vezérigazgató helyettese kívánt a tűzoltás vezetőknek és az erdészeknek eredményes együttműködést Karádon, ahol vezetési törzs alakult.

Gyakorlatozás az erdőben

A tűzoltás vezetőknek meg kellett határozniuk az irányítási módot, kijelölték az irányítást végzőket, majd meghozták a szükséges intézkedéseket. Fontos lépés volt részükről a hírforgalmazás megszervezése, a terepviszonyok és az időjárási körülmények tekintetében a beavatkozó gépjárműfecskendők és vízszállítók felállítása, a vízutánpótlás megoldása (amelyben segítséget nyújtott a Karádi Mezőgazdasági Zrt egy vízszállító biztosításával).

A feltételezés szerint: lángra kapott a Karád külterületén egy több száz hektáros, vegyes lombhullató erdőrészlet. Az élénk észak-nyugati szél miatt a száraz aljnövényzeten gyorsan terjedt a tűz. A tűz terjedésének sebessége szélirányban 300 méter/óra, oldal irányban 50 m/óra, széllel szemben pedig 10 m/óra volt. A mintegy húszéves lombos erdőben koronaégés is kialakult.

Siófoki, kaposvári, nagyatádi, marcali és barcsi hivatásos, valamint a balatonboglári önkormányzati, továbbá a karádi önkéntesek dolgoztak a tűz körülhatárolásán. A lángok továbbterjedésének megfékezésében egy helyi vállalkozó is közreműködött erőgépével.

Az értékelés során Kóbor Csaba tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő azt mondta: hasznos tapasztalatokat szereztek a gyakorlat résztvevői, a szélesebb együttműködést igénylő, nagy kiterjedésű erdőtüzek oltási munkálatainak gyakorlása során.

(Katasztrófavédelem, Fotó: Mihályka Szabina tű. fhdgy. – SMKI)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: