Lepke és madáritató a kertben? Mutatjuk, hogyan!

Bár a tavasz változékony időjárással kezdődött, már most tapasztaljuk, hogy milyen erősen süt a nap, fokozatosan melegszik a levegő. Míg mi könnyedén kinyitjuk a csapot, vagy leszaladunk a boltba innivalóért, addig a száraz napokon az állatok már nehezebben jutnak vízhez. Az Erdeiprogramok.hu most néhány ötletre hívja fel a figyelmet, amit könnyen megvalósíthatunk a kertben és az erkélyen egyaránt.

Sokan úgy gondolják, hogy az itatókkal csak a madarakon segíthetünk, azonban ez nem így van. A gondosan kialakított vízlelőhelyünket ugyanis méhek, pillangók és egyéb rovarok is látogathatják.

Lepkék állandó vendégként?

Igazi pillangócsalogatás, ha a kertbe színes (leginkább piros, sárga, kék, lila), illatos virágokat ültetünk, ráadásul vannak olyan fajták, amik még inkább vonzzák a színes szárnyú apróságokat. Ilyen többek között az orgona, a zsálya, a lángvirág vagy épp a verbéna. 

Ha egy lapos tálkába kavicsokat teszünk, akkor a kisebb nagyobb rovarok könnyebben és biztonságosabban hozzájutnak a folyadékhoz. Ráadásul látogatáskor a látvány is szemet gyönyörködtető lesz.

Ha pedig fokozni szeretnénk az élményt, egy másik tálkába gyümölcsöt is kihelyezhetünk. A legjobb, ha narancsot, őszibarackot, kivit, görögdinnyét vagy túlérett banánt teszünk ki. Persze azért arra figyeljünk, hogy valószínűleg a darazsak is meglátogatják majd a svédasztalt.

Méhecskék is jöhetnek!

Ha itatót készítünk és szeretnénk, hogy kisebb rovarok is elérhessék, akkor érdemes még több kavicsot elhelyezni a tálkába, így kisebb az esélye a vízbeesésnek. A tálka formájának, anyagának és a vízbe kerülő kavicsoknak a változtatásával a kertünk ékköve is lehet a kis itató. Az így készített tálkát szívesen keresik fel a méhek is. Amennyiben a sárga-fekete apróságok is ellátogatnak a kertbe, érdemes méhecskehotelt is barkácsolni nekik. Az elkészítés menetét lépésről lépésre már bemutattuk korábbi cikkünkben.

Ha pedig emellett madáritatót is kialakítanál, mutatunk ahhoz is néhány kreatív ötletet:

 

(Erdeiprogramok.hu, fotók: pinterest)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: