Visszakerült a természetbe Ottó, a mentett rétisas

Március 23-án éjszaka kellett kimenteni Ottót a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található rétisas fészekből. A madarat majdnem három hétig nevelték a Fővárosi Állat- és Növénykert Mentőközpontjában.

Előzmény:

A DINPI bekamerázott rétisas fészkénél feltűnt egy fiatal hím rétisas, melynek zavarása megváltoztatta a fiókáját egyedül nevelő tojó addigi viselkedését. Zsákmányt már nem vitt fel a fészekbe, a fióka etetései megritkultak, majd teljesen elmaradtak.  Március 23-án megjelent a revírben egy újabb szubadult hím madár is. A tojó rétisas a közelben kialakított etetőhelyről sem vitt fel eleséget a fészekbe. A fióka állapota folyamatosan romlott, így a szakemberek a fészekből történő kimentése mellett döntöttek. 

Ottó visszakerült a természetbe

“Az egész országban próbáltunk megfelelő fészekaljat keresni számára, de ez nem ment könnyen. A távcsővel végzett megfigyeléseken kívül drónt is bevetettünk annak érdekében, hogy olyan sas családot találjunk, ahol Ottóval egyidősek a nevelkedő fiókák” – olvasható az igazgatóság közleményéből.

Sok terepi kiszállás után végül a Velencei-tó térségében találták meg a megfelelő fészket.

Ottót április 12-én repatriálták: “Amikor felmásztunk a fészekhez, akkor derült ki, hogy ott már két fióka nevelkedik. Egyikük láthatóan valamiféle bakteriális fertőzésben szenvedett. A fején és a testén ödémás duzzanatok voltak.”

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársain kívül az állatkert dolgozói is jelen voltak, akik rövid szakmai konzultáció után a mentőközpontba szállították a beteg fiókát. Ottó így csak egy mostohatestvér mellé került a nevelőszülei fészkébe – ez a tény valószínűleg megkönnyítette a „családba” való befogadását.

Az újonnan elszállított fióka az Arthur nevet kapta és az Állatkertben egy hét alatt sikerült kigyógyítani a betegségéből. Az immunerősítők és az antibiotikumos kezelés meghozta hatását, április 19-én Arthurt is visszaszállították a szülei fészkébe.

Jelenleg három, szépen gyarapodó rétisas-fióka nevelkedik a fejér-megyei fészekben. A szülők gondosan hordják a táplálékot, melynek nagy részét halak és különböző vízimadarak alkotják. 

(Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság nyomán, fotók: dr. Hegyi Zoltán)

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: