Jubileumi Erőss Zsolt teljesítménytúrára készülnek Erdélyben

Idén lenne 50 éves a Kancsendzöngán eltűnt Erőss Zsolt; emlékére ötödik alkalommal szervez teljesítménytúrát az Erdélyi Kárpát Egyesület Gyergyói Szakosztálya – az évfordulók apropóján jubileumi kiadásként hirdetik meg az idei eseményt. Ezúttal is gyalogosoknak és bicikliseknek ajánlják a Gyergyói-havasokban és a Hagymás-hegységben kijelölt 50, 30 és 20 kilométeres távok teljesítését. A túra napja május 26.

„Amikor az első Erőss Zsolt Teljesítménytúrát szerveztük, nem voltunk biztosak abban, hogy lesz folytatás, de már az ötödik kiadásnál tartunk, ami azt jelenti, hogy igény van rá. Az idei túrát május 25-27 között rendezzük – jelentette be sajtótájékoztatón Vadász-Szatmári István, az Erdélyi Kárpát Egyesület Gyergyói Szakosztályának elnöke. Mint mondta, a résztvevők évről-évre növekvő száma is alátámasztja az esemény létjogosultságát: az első alkalomhoz képest, négy év alatt megduplázódott a túrázók száma, tavaly mintegy ötszázan neveztek be.

„A létszámot tekintve Erdély legnagyobb teljesítménytúrája” – szögezte le Vadász-Szatmári. A szervezők szándékát ismertetve elmondta, cél, hogy elsősorban a gyergyóiak érezzék magukénak ezt a túrát, minél nagyobb számban vegyenek részt rajta. Erőss Zsolt mindenkinek fontos, de nekünk különösen az kell legyen, személye kötődik Gyergyószentmiklóshoz – fogalmazott Vadász-Szatmári. Elsősorban a fiatalok mozgósítására fektetnek hangsúlyt idén, iskolákban hirdetik a lehetőséget – tette hozzá. „Azt szeretnénk, ha minél több fiatal magáénak tudná ezt a túrát.

Szerintem nem is lenne szabad érettségizzen olyan gyergyói középiskolás, aki az Erőss Zsolt Teljesítménytúrán bár a 20 kilométeres szakaszt nem teljesítette – fogalmazott a gyergyói EKE-elnök.

Kihívás, de nem verseny

Hogy ne váljon egyhangúvá az esemény a visszatérő túrázók számára, a szervezők évről-évre más-más útvonalat jelölnek ki elsősorban a 30 és az 50 kilométeres távokon. A legrövidebben, a 20 kilométeres szakaszon nincs lehetőség a változtatásra – mondta András Zsolt túraparancsnok.

Az útvonalak nehézségi szintjével kapcsolatban úgy fogalmazott: Megvallatja azokat, akik nem szoktak hozzá a terepen való gyalogláshoz és nincs kellő fizikai felkészültségük. Vad terepeket szoktunk kijelölni és a szintkülönbséget is le kell győzni.

Az előző teljesítménytúrák tapasztalataira alapozva hívja fel a figyelmet, hogy ajánlatos tanulmányozni azt a leírást, amit minden résztvevő megkap a rajtnál. Ha valaki figyelmen kívül hagyja a tájékoztatást, könnyen eltévedhet vagy plusz távokat tehet meg. „Ilyenre eddig mindig volt példa” – jegyezte meg a túraparancsnok. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a teljesítménytúra, bár időkeretek között történik, nem versenyjellegű, jó, ha a résztvevők ennek tudatában teszik meg a távot. Tájékozódni ugyanis szaladva, sietve kevésbé lehet, és így a túrázás szépsége is elvesztődik.

Emlékérmékkel ajándékozzák meg a résztvevőket

A teljesítménytúra jubileumi kiadására Erőss Zsolt portréját ábrázoló bronz veretes érméket adnak ki, amiket a szegedi Szabó Géza ötvösmester műhelyében készíttetnek el a gyergyói ekések. Ezeket díszoklevelekre rögzítve adják át a túra résztvevőinek. A hátlapjukon is kidolgozott példányokat megvásárlásra ajánlják fel – tudatják. Tervként közölték, hogy az Erőss Zsolt Teljesítménytúra 10-ik és 15-ik kiadására is hasonló emlékérméket készíttetnek ezüst, illetve arany bevonattal.

A túrára való online jelentkezés határideje: május 19.

Az idei versenyre 35 lej a benevezési díj. Tartalmazza a frissítő pontoknál kiosztásra kerülő csokoládét, banánt, almát, vizet, a célnál az egytálételt, a csomagszállítást a rajttól a célig, illetve a verseny napján és az azt követő napon a személyszállítást Gyilkostó településről Gyergyószentmiklósra. A lazító túra ugyanis május 27-én lesz Gyergyószentmiklósról a Máriakőre. Online jelentkezésre május 19-ig van lehetőség, személyesen május 25-én délután, illetve 26-án a kora reggeli órákban lehet nevezni. A távolról érkezők számára a szervezők ingyenes szálláshelyet biztosítanak a Salamon Ernő Gimnázium tornatermében.

(szekelyhon.ro)

 

Tetszik!
Facebook

Ezek még érdekelhetik: